Maak gebruik van machineparkgegevens om werking en onderhoud te optimaliseren

Na twee succesvolle edities organiseren we op 13 december voor de derde keer het seminarie ‘Fleet-based analytics for data-driven operation and maintenance optimisation’. Het seminarie richt zich op de uitdagingen die gepaard gaan met het optimaliseren van de werking en het onderhoud van een machinepark op basis van gegevensanalyse en hybride modelleringsstrategieën.

Heel wat bedrijven hebben een machinepark bestaande uit (bijna identieke) machines, zoals bijvoorbeeld windturbines, compressoren, professionele voertuigen enz. Dankzij de voortdurende ontwikkelingen in technologieën zoals sensoren, communicatie en gegevensopslag kan de werking van deze machines continu worden bewaakt. Vaak echter wordt de enorme hoeveelheid verzamelde gegevens niet ten volle benut. Het onderhoudspersoneel gebruikt ze voornamelijk om na te gaan of de machine juist werkt of als heuristiek om storingen vast te stellen nadat ze zich hebben voorgedaan.

Sommige bedrijven onderzoeken reeds hoe deze gegevens op een meer geavanceerde manier kunnen worden gebruikt, omdat ze bijvoorbeeld willen overschakelen van reactief naar proactief onderhoud. Dit gebeurt echter meestal nog voor elke machine afzonderlijk. Op het niveau van het machinepark blijft een enorm potentieel zo onbenut: een bepaalde machine kan goed werken binnen haar operationele grenzen, maar tegelijk slechter presteren dan haar soortgenoten door bijvoorbeeld een verkeerde configuratie of plotse storing. Door rekening te houden met de prestaties van één machine ten opzichte van de vloot kunnen we meer gedetailleerde en nauwkeurigere bruikbare inzichten extraheren. 

Tijdens dit seminar is er een keynote van Przemyslaw Jakub Gromala van Robert Bosch GmbH over Prognostiek en Gezondheidsmanagement van veiligheidsrelevante elektronica voor toekomstige toepassingen in autonoom rijden, die u zeker zal inspireren en u realistische inzichten zal geven vanuit een industrieel perspectief. De voorbeelden tonen aan welk potentieel de aanpak heeft in sectoren zoals bijvoorbeeld de machinebouw en (hernieuwbare) energie.

Het evenement wordt georganiseerd in het kader van HYMOP. In dit SBO-project bestuderen VUB, Sirris, KU Leuven, imec en de Universiteit Antwerpen hypermodelleringsstrategieën op multistream tijdreeksgegevens voor operationele optimalisatie, in samenwerking met een industriële adviescommissie. Tijdens de workshop worden de technologieën toegelicht die de afgelopen drie jaar van het project werden ontwikkeld. Daarnaast worden de mogelijkheden voor industriële valorisatie verkend. Meer informatie over dit project vindt u hier.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bent u klaar om inspiratie op te doen? Neem dan op 13 december deel aan ons seminar