Labels doen meer dan uw producten beschermen tegen namaak

Nieuwe technologieën om unieke markeringen aan te brengen en te koppelen met digitale informatie komen binnen handbereik van de Vlaamse maakbedrijven. Hoe kunt u hier voordeel uithalen?

In de strijd tegen namaak worden 'grafische' en/of elektronische labels al jarenlang toegepast, bijvoorbeeld op luxeproducten. Net als in de voortdurende wedloop tussen dopingzondaars en -jagers, blijven coatings, texturen, print en andere technieken om namaak tegen te gaan evolueren.

Fysieke labels koppelen aan digitale informatie

Een recente evolutie is de mogelijkheid om (ook) fysieke labels te koppelen aan een (digitale) informatiestroom. Vele bedrijven zijn zich nog niet bewust van de kansen die dit biedt:

  • Verbeterde bescherming tegen namaak.
  • Marktintelligentie: waar en door wie wordt uw product gekocht, gebruikt? Waar is er namaak in het spel?
  • Logistieke optimalisatie in de waardeketen, bijv. tracking & tracing doorheen de distributieketen.
  • Bijkomende (digitale) diensten voor de gebruiker, bijv. een optimale parameterinstelling van uw machine in functie van het type van consumable of reserveonderdeel.
  • Het ondersteunen van hergebruik of recyclage van producten door het ontsluiten van productinformatie via het label, bijvoorbeeld materiaallijst, levensduur, materiaalsamenstelling van een geassembleerd product.

Wilt u uw behoeftes en kansen, context en uitdagingen op dit gebied verkennen? Neem contact met ons op, wij helpen u verder!

(De afbeelding van het EURO bankbiljet bovenaan is aangepast met toestemming van de Europese Centrale Bank - © Nature Reviews | Chemistry (2017))

Tags: