Krachtige biovezel voor productontwikkelaars

DSM ontwikkelt samen met andere grote bedrijven een Dyneemavezel (PE met hoog moleculair gewicht) op biologische basis.

Dyneema is de UHMWPE-vezel (ultra high molecular weight polyethylene) uit het gamma van DSM. Deze vezel is ervoor gekend een hoge weerstand te hebben tegen moeheid, chemische stoffen en slijtage. Ze heeft ook een hoge verhouding weerstand/gewicht, een van de beste van alle hoogwaardige polymeervezels.

Aan het begin van dit nieuwe jaar 2020 heeft DSM een partnerschap aangekondigd met Sabic, wereldwijd marktleider in de chemie en met UPM Biofuels, een producent van duurzame grondstoffen. Dit partnerschap heeft tot doel de ecologische voetafdruk van Dyneema te verminderen door over te stappen op grondstoffen op biologische basis.

UPM Biofuels produceert BioVerno, biologische grondstoffen gemaakt uit afval van de houtpulpindustrie. Het wordt door Sabic behandeld om ethyleen te produceren met zijn Trucircle-proces dat van toepassing is op gecertificeerde hernieuwbare producten die niet in concurrentie treden met de voedselketen en die bijdragen tot een lagere koolstofuitstoot.

DSM streeft ernaar tegen 2030 voor 60 % grondstoffen op biologische basis te gebruiken voor zijn producten. Deze overgang zou de prestaties van de vezel moeten behouden.

De biovezel Dyneema zal het certificaat ISCC Plus hebben, de internationale duurzaamheidsnorm die van toepassing is op alle sectoren die werken met plantaardige of uit recyclage afkomstige grondstoffen.

De vezel zal vanaf april 2020 beschikbaar zijn.

Bron

(Bron foto: DSM)