Kleigebonden en chemisch gebonden vormzand - module 3 in cursus gieterijtechnologie gaat van start

Sirris organiseert op vraag van de gieterijen en hun afnemers een cursus gieterijtechnologie. De opleiding reikt u diepgaande en praktische kennis aan over alle technologische en productiegerelateerde aspecten van belang bij gietstukken. De derde module, die uit drie sessies bestaat, behandelt kleigebonden en chemisch gebonden vormzand. 

De maakindustrie maakt zich klaar voor morgen, de gieterijsector blijft niet achter. Gegoten producten blijven immers een belangrijke basis voor heel wat eindproducten. Daarom verleent Sirris steun aan deze sector en zijn afnemers. Dit via allerlei initiatieven, waaronder een cursus gieterijtechnologie voor werknemers van gieterijen en hun afnemers.
 
In het derde cursusdeel dat binnenkort start en uit drie sessies bestaat, maken we het onderscheid in zandgietwerk tussen twee grote hoofdgroepen: kleigebonden of bentonietgebonden vormzand en chemisch gebonden vormzand. Voor kleigebonden vormzand wordt, behalve de samenstelling van het vormzand, ook de processturing van het vormzandsysteem en de invloed van diverse parameters op de gietstukkwaliteit toegelicht. Voor chemisch gebonden vormzand worden de verschillende chemische bindmiddelen en hun eigenschappen besproken. Hierbij wordt gefocust op de meest gebruikte vormzandsystemen, zoals furaanharsbinders.

Naast de verschillende zandsoorten worden ook het belang en de mogelijkheden van coatings besproken. Hierbij worden de samenstelling en de functie van de verschillende elementen van een coating toegelicht.

Wilt u deelnemen? Alle info over de cursus gieterijtechnologie vindt u in onze agenda!

Tags: