Kledij en schoenen met additive manufacturing

De beperkingen van 3D-printing in de mode-industrie. Rechtstreeks op textiel geprinte elementen voor gepersonaliseerde compressiekledij. Dr. Scholl zolen op maat.

Levert 3D-printing iets op voor de mode-industrie?

Onderzoekers van de universiteit van Seoel hebben vastgesteld dat FDM-printers wel degelijk innovatie kunnen brengen voor de modesector, maar dat de vooruitgang zeer traag verloopt vergeleken met andere industrieën. De materialen zijn wellicht een van de sleutelfactoren van de traagheid waarmee 3D-printing binnenkomt in de sector die zich tot hiertoe vooral tevreden stelde met printen van sieraden en accessoires eerder dan van kledij zelf.

Het team heeft kledingstukken geproduceerd in TPU en in ABS op de low-cost printers Cubicon Single en Cubicon Style om de belemmeringen aan te tonen en de middelen om daaraan te verhelpen. Er zijn drie motieven gebruikt voor drie kledingstukken: rechthoeken, driehoeken en cirkels.

Bij het eerste model hebben de onderzoekers nagegaan of het mogelijk was in 3D kwaliteitskledij te printen zonder te moeten naaien of stikken. Ze hebben rechthoeken kruisgewijs aaneen gezet met mogelijk afneembare scharnieren. Het printen van de jurk in TPU nam 2u33 in beslag.

Lees meer op Techniline.