digital production floor
Afgesloten

Cocreatie binnen Competentiecentrum Machinebouw & Mechatronica West-Vlaanderen

Regio:
Europa
Gefinancierd door

In het project 'Cocreatie binnen Machinebouw & Mechatronica' willen de partners de bedrijven via cocreatie betrekken in de Machinebouw & Mechatronica-labs. Deze cocreatie wordt gerealiseerd via twee opeenvolgende cycli: inspiratie en implementatie, codesign en coproductie en co-evaluatie. Na elke cyclus worden de bevindingen verspreid naar de ruime doelgroep. Binnen dit project neemt Sirris, samen met UGent Campus Kortrijk, het thema 'Smart Assembly/Production' voor zijn rekening.

Context

Industrie 4.0 zorgt voor heel wat nieuwe technologieën binnen uw productieomgeving: augmented & virtual reality, collaboratieve robots, big data, Internet of Things, … Ontwikkeld binnen het EFRO-project Competentiecentrum Machinebouw & Mechatronicacentrum, vormen de vijf labs van Fabriek voor de Toekomst Machinebouw samen één geheel en bieden een antwoord op de uiteenlopende uitdagingen waar bedrijven vandaag mee geconfronteerd worden. Hier brengen we de expertise van de West-Vlaamse kenniscentra rond Industrie 4.0 samen om uw bedrijf voor de toekomst klaar te stomen.

Doel

Met de deelnemende bedrijven willen we proof-of-concepts uitbouwen en valideren , om zo het hoofd te bieden aan typische Industrie 4.0-uitdagingen. Voor de realisatie van Industrie 4.0 zijn slimme en geïnterconnecteerde machines, slimme en flexibele productiesystemen en innovatieve ondersteunende technologieën voor de operator onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen dit voorstel ligt de focus op het wegnemen van barrières bij de ontwikkeling en implementatie van deze belangrijke elementen. Dit project wil antwoord bieden op volgende industriële uitdagingen:

  • Hoe kan intelligentie geïntegreerd worden in nieuwe of bestaande machines?
  • Hoe kan binnen een productiesysteem interconnectiviteit tussen machines onderling en tussen machines en de cloud op een betrouwbare en flexibele manier gerealiseerd worden? 
  • Hoe kan een digital twin van een machine of een volledig productiesysteem opgebouwd worden? Hoe kan deze praktisch aangewend worden, voor een controleerbaardere, betrouwbaardere en efficiëntere machinewerking, om voorspellingen te doen naar slijtage en onderhoud, voor levensduurproeven? 
  • Hoe kan technologie, zoals VR/AR of mobiele/collaboratieve robots, menselijk operatoren ondersteunen? 
  • Hoe kunnen voor deze uitdagingen oplossingen uitgewerkt worden op maat van de specifieke eisen van elke stakeholder? Hoe kunnen uit deze implementaties best practices gedefinieerd worden voor het uitrollen van Industrie 4.0?

Doelgroep

De labs in Brugge en Kortrijk zijn speciaal ingericht om de high-end demonstratie- en testinfrastructuur voor productiebedrijven beschikbaar te stellen. Innovatie is immers noodzakelijk, maar hoe bepaalt u welke nieuwe technologie of digitale innovatie voor uw bedrijf een meerwaarde betekent?

Financiering

Referentie

Co-Creatie binnen het Competentiecentrum Machinebouw en Mechatronica W-VL/EFRO 1301

Budget

Het project omvat een totaalbudget van 1.480.000 euro, waarvan 592.000 euro afkomstig is van EFRO, 258.000 uit het Hermes-Fonds en 112.000 van provinciale middelen.

Partners

In samenwerking met
Co-financed by

Timing

jun 2019 - mei 2021

Onze experten

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be

Project resultaten

Co-creatie brainstorm & co-creatie trajecten

 

Tijdens de Machinebouw & Mechatronica co-creatie brainstorm op 23 februari 2021 hebben een 20-tal bedrijven mee de Industrie 4.0 thema's bepaald voor een nieuwe reeks van 12 co-creatie trajecten. Binnen deze trajecten werken de kennispartners van het consortium West-Vlaanderen Machinebouw & Mechatronica samen met bedrijven om belangrijke uitdagingen voor de industrie te identificeren en te vertalen naar een demonstrator met behulp van de nieuwste Industrie 4.0 technieken en technologieën.

Lees het rapport