Internationale interesse voor slimme operatorondersteuning

Op 29 april mocht het Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk een Argentijnse delegatie ontvangen. De bezoekers toonden een sterke interesse in de mogelijkheden van Industrie 4.0 en wat dat kan brengen voor de samenwerking tussen mens en robot.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de Argentijnse ambassade op missie in België en voor de Europese Unie, en een aantal technologische bedrijven. De bezoekers waren zowel geïnteresseerd in de demonstrator voor slimme assemblage die in het Lab is opgesteld, als in de activiteiten rond Industrie 4.0. Aan bod kwamen onder meer Fabriek van de Toekomst, digitalisering, robotisering en andere operatorondersteunende technologieën.

De vaak gestelde vraag of robots de mens in productie zullen vervangen kwam naar boven. Uit onderzoek en ervaring weten we ondertussen dat robot en mens elkaar eerder op de productievloer zullen ondersteunen en aanvullen, elk vanuit zijn eigen sterkten. De robot voor de zware en repetitieve taken, en de mens voor de complexe taken. Zo kan een robot, vuil, gevaarlijk, fysiek of mentaal belastend werk overnemen, terwijl de menselijke operator zich kan concentreren op intelligente taken, waarvoor een robot niet kan worden ingezet, bijvoorbeeld bij taken die fijn en zeer gevarieerd zijn of als er kans bestaat dat er iets misloopt.

Het bezoek illustreert niet alleen de internationale interesse in ontwikkelingen en mogelijkheden in het kader van Industrie 4.0, maar zet ook de deur open naar eventuele internationale samenwerkingen.

Heeft u vragen over hoe Industrie 4.0 zou kunnen evolueren en wat dat het voor u zou betekenen? Of hoe u uw personeel beter in zijn taken kunt ondersteunen? Kom gerust langs in ons labo voor een inspiratiesessie, neem een kijkje op onze projectpagina voor Industrie 4.0 of neem contact met ons op