V&V Engineering verhoogt productiecapaciteit dankzij automatisering

14 juni 2021
Case
Christophe Michiels
V&V Engineering is gespecialiseerd in de snelle ontwikkeling van spuitgietmallen en het thermoplastisch spuitgieten van prototypes en kleine series, maar het kan ook middelgrote en grote series aan. Bijkomend doet de Ieperse kmo ook aan onderhoud van externe matrijzen.
 
Vandaag is er enkel dagproductie, maar om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen, zouden eigenlijk meerdere productieruns per dag noodzakelijk zijn. De uitdaging was om dit te realiseren via een zo laag mogelijke investering en zonder de inzet van extra personeel.
 
In het kader van het Factory 4.0-project ging het bedrijf, samen met de Sirris-experts, na waar er procesoptimalisaties konden gerealiseerd worden. Bij de huidige manier van werken wordt alle materiaal uit de spuitgietmachine verzameld in één grote opvangcontainer. Na een paar uur draaien is deze overvol en moet dan manueel vervangen en verwerkt worden.

Tweeledige oplossing

Er werd beslist het probleem op te splitsen. Enerzijds moet  een systeem worden bedacht om het effectieve product van de afvalresten te scheiden en anderzijds moet een systeem worden bedacht om de afvalstromen automatisch te verdelen over meerdere opvangcontainers.
 
Voor beide uitdagingen werden verschillende mogelijkheden onderzocht en voorgelegd aan V&V Engineering. Zowel voor het scheiden van de materiaalstromen als voor het autonoom loodsen van  naar meerdere containers koos de onderneming de voor haar geschikte oplossing.
 
Beide toestellen werden reeds aangekocht en geleverd. Na installatie zou het dan moeten mogelijk zijn om in de late middag nog een batch te starten om deze de hele nacht te laten doorlopen. Als alles loopt zoals verwacht, kan in de toekomst ook in de verdere afhandeling van het afgewerkte product nog optimalisaties onderzocht en doorgevoerd worden.
 
De studie die bij V&V Engineering werd uitgevoerd, toont aan dat 'relatief eenvoudige' automatiseringsoplossingen de productiecapaciteit gevoelig kunnen verhogen.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be