LifeLine, een armband die levens kan redden

08 december 2020
Caroline Mair

LifeLine bereidt de commercialisering voor van de eerste draagbare armband met satellietzender die in staat is een SOS-boodschap uit te sturen in gebieden niet gedekt door een mobiel telefoonnetwerk. Ontworpen voor sporters en avonturiers die hun passie in afgelegen gebieden uitoefenen staat het instrument voor een aanbod aan verschillende veiligheidsdiensten.

Het idee ontstond naar aanleiding van een misgelopen avontuur van een van de twee stichters in 2015. Hadrien Dorchy was op vakantie in Kaapverdië toen hij op 2 km van de kust de vin van zijn windsurfplank verloor. De stroming verhinderde hem terug te keren naar het strand en niemand bleek ongerust toen hij niet terugkeerde. Toen de nacht viel, begon de sportman het ergste te vrezen, maar gelukkig redde een boot die uitgevaren was voor een nachtelijke duik hem het leven.

Geolocalisatie via satelliet

In het kader van een MBA in de VS zal Hadrien Dorchy een startup-project presenteren gericht op de ontwikkeling van een armband die een alarmsignaal per satelliet kan uitsturen van gelijk waar op de planeet.

Vandaag heeft de onderneming die Hadrien Dorchy samen met Antonin Rovai, doctor in wiskundige fysica, heeft gesticht, 1,4 miljoen euro opgehaald en ontving intussen het nieuwe prototype van de armband van Sirris. Tal van testen en ontwikkelingen staan nog op stapel en de commercialisatie is gepland voor het begin van 2021.

Het product dat rond de pols dient gedragen te worden, zal bestand zijn tegen extreme omstandigheden, waarin iemand die extreme sporten beoefent zich kan bevinden, op plaatsen waar geen GSM-signaal aanwezig is.

"De armband zal beschikbaar zijn vanaf 300 euro, waarbij twee abonnementsformules zullen worden aangeboden via een app gelinkt aan de armband: een tariefsysteem per verzonden noodboodschap via voorafbetaling en een jaarlijks abonnement, de coördinatie van hulp daarbij inbegrepen," aldus Hadrien Dorchy.

Voor de opvolger stellen de bedenkers al de ontwikkeling van een armband en app voor om een reeks complementaire diensten aan te bieden, gelinkt aan veiligheid (weerbericht, windsnelheid, ...) en een sensor die de armband toelaat zelf alarm te slaan onder bepaalde omstandigheden die als abnormaal worden beschouwd.

Deze blog is gebaseerd op een artikel dat in CCI Mag' is verschenen.

Wilt u meer info over slimme geconnecteerde producten of hebt u een specifieke vraag? Klik dan hier!

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be