Inspanningen bij Rf-Technologies beloond met Factory of the Future Award

12 maart 2019
Walter Auwers

Als fabrikant van brandwerende oplossingen is Rf-Technologies een van de tien bedrijven die tijdens de Factory of the Future Awards in Kortrijk de titel mocht ontvangen van Factory of the Future, de prijs van Sirris en Agoria voor de bedrijven die er het best in slagen om de technologieën van de toekomst te verzoenen met werk op maat van mens en milieu.

Eén van de sleuteldoelstellingen van Sirris en Agoria is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen Sirris en Agoria de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’, waarbij jaarlijks de beste leerlingen van de klas onderscheiden worden met een award.

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers. De tien winnende bedrijven van dit jaar zijn BMT Aerospace, Bosch, Colruyt Group Fine Food, Duracell, Janssen, Lavetan, Mirion Technologies, Niko Group, Materialise en Rf-Technologies.

Rf-Technologies, toonaangevend Europees fabrikant van oplossingen voor passieve brandbeveiliging, werd opgericht in 1985 en is gevestigd in Oosterzele. De onderneming ontwikkelt, produceert en verdeelt een uitgebreid productengamma met brandwerende kleppen, roosters, ontrokingskleppen, afdichtingsmateriaal, ... De eindklanten zijn installatiebedrijven in ventilatie en rookafvoer. De oplossingen, die voldoen aan de strengste Europese normen, zijn geïnstalleerd in tal van gebouwen, zoals ziekenhuizen, openbare gebouwen, hotels en kantoorgebouwen, over heel Europa. Er zijn bijna 200 mensen tewerkgesteld in de twee vestigingen in België en Slowakije. Het bedrijf kent een jaarlijkse groei van 7 procent.

Rf-Technologies kan rekenen op een sterk, uitgebreid netwerk en verschillende samenwerkingen die bijdragen tot het succes van het bedrijf. Zo werkt het onder meer nauw samen met een maatwerkbedrijf en technische scholen uit de regio.

Bedachtzame digitalisering

In de vestiging in België wordt constant gezocht naar de ideale combinatie tussen kwaliteit, levertermijn en efficiëntie. De operationele afdeling heeft er dan ook een heus veranderingstraject doorlopen om te evolueren naar een fabriek die klaarstaat voor de toekomst. De focus ligt hier op innovatie, efficiëntie en digitalisering. Zo is volledig papierloos werken mogelijk aan een productielijn: de operator krijgt via een scherm te zien wat hij moet doen met het product waaraan hij werkt. De lijn is er bovendien op voorzien dat operatoren met zowel grote als kleine gestalte er ergonomisch aan kunnen werken. De inspanningen resulteren in concrete voordelen voor het bedrijf als een verbeterde levertermijn (van 10 dagen naar 2 dagen voor de hoofdproducten), hogere leverbetrouwbaarheid (98-99 procent), een efficiëntieverbetering van 20 procent, energiebesparingen, real-time digitale opvolging, …

Digitaal klantencontact

Ook het contact met de klanten verloopt steeds meer digitaal. Zo maakt Rf-Technologies gebruik van een database met alle producten en hun kenmerken in, waarmee het mogelijk is om op een eenvoudige en eenduidige manier te communiceren met de klanten. Deze database is de basis voor een systeem waarmee verschillende belanghebbenden binnen projecten samenwerken om een gebouw met minder fouten en lagere kosten op te leveren.

Benieuwd hoe een Factory of the Future er vanbinnen uitziet? Van 21 maart tot 9 juni organiseert Agoria opnieuw een Factory of the Future Roadshow, die 19 winnaars zal aandoen. Deze roadshow is uw kans om ter plaatse de aanpak van Factory of the Future-winnaars te bekijken, met hen in dialoog te gaan en uw eigen uitdagingen te toetsen aan hun ervaring. Meer info vindt u in onze agenda.

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be