Hoe wereldspeler Dentsply Implants Fabriek van de Toekomst werd

03 augustus 2017
Case
Pascal Pollet

De bedrijven Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan zijn de eerste fabrieken van de toekomst in ons land. Deze technologiebedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de wereldtop behoren op het vlak van productie. Terecht ontvingen ze hiervoor op 3 februari de Factory of the Future-award. We zetten deze opmerkelijke bedrijven een voor een in de kijker.

Vier bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. De laatste van deze vier die we aan u voorstellen, is Dentsply Implants, een samenvoeging van twee gerenommeerde Belgische spelers, Materialise Dental en ES Healthcare. Het bedrijf behoort tot de absolute wereldtop in de markt van de tandimplantaten en telt meer dan honderd medewerkers. 

Het hoofddoel van het bedrijf is zorgen voor een betrouwbare en duurzame implantaatzorg op maat van elke patiënt. Daarvoor biedt het, naast de tandimplantaten, ook een heel gamma digitale producten aan. De meeste producten worden in België ontwikkeld en geproduceerd, in de productiesite in Hasselt. Dentsply Implants doet hiervoor een beroep op moderne productietechnieken, zoals 3D-printing en CAD/CAM-frezen. 

Optimaal 3D-productieproces

Innovatie, zowel in het productgamma als in de processen, is een belangrijke driver voor het succes van de onderneming. Dentsply Implants was 15 jaar geleden al een pionier in 3D-printing met kunststof. Door te investeren in en kennis op te bouwen rond 3D-printtechnologie slaagde Dentsply Implants er onder meer in de foutenmarge in de productie drastisch terug te dringen en de materiaalkosten met 40 procent te reduceren: het afvalpercentage daalde van 10 procent naar 3 procent, 'first time right' steeg van 60 procent naar 90 procent. De productie verloopt nu veel efficiënter, de algemene doorlooptijd kon worden gehalveerd. 

Deze evolutie biedt niet alleen interne voordelen naar efficiëntie toe, maar zorgt er ook voor dat de klanten op een snellere levertijd kunnen rekenen. Zo is Dentsply er de laatste jaren in geslaagd voor de chirurgische componenten de levertijd van een week naar een tweetal dagen terug te brengen voor bepaalde producten, voor de prothetische productlijn van een tiental dagen voor bepaalde productlijnen tot een 3 à 5 werkdagen. 

Digitale opvolging

Dankzij de digitale opvolging van de producten kan Dentsply Implants zijn klanten niet alleen sneller bedienen, maar ze ook beter informeren over de productiefase waarin de bestelde producten zich bevinden. Op die manier kan het tandtechnisch labo of de implantoloog perfect de rest van het proces met zijn patiënt plannen.

Investeren op drie vlakken

De komende drie jaar wil Dentsply meer dan 5 miljoen euro in België investeren, onder meer in 3D-printers voor metalen producten, in de bijbehorende knowhow en in het personeel. Om met de nieuwste technologieën te kunnen werken, moeten de werknemers immers continu bijgeschoold en bijgetraind worden. Dit resulteert in een win-win, zowel voor het bedrijf als voor de medewerkers.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be