Demonstrator helpt automatiseringsideeën in praktijk zetten

10 mei 2021
Jan Kempeneers
Manie Conradie

Recent hielpen de Sirris-experts van het Applicatielab Smart Assembly & Production een bedrijf door via de ontwikkeling van een demonstrator aan te tonen dat een idee voor een nieuw product technisch haalbaar en praktisch uitvoerbaar was.

De West-Vlaamse onderneming had door de coronacrisis eindelijk de nodige tijd voorhanden om werk te maken van een lang openstaande onderzoeksvraag en productontwikkeling. Het bedrijf had echter niet zelf de nodige infrastructuur en kennis in huis om het experiment te kunnen uitvoeren en nam daarom contact op met Sirris voor hulp hierbij.

Tweeledig vraagstuk

De onderneming kampte met twee uitdagingen:

  1. De vraag wat de maximale afwijking is waaronder een product steeds met een zuignap kan worden opgepikt: deze data konden niet door de leveranciers aangeleverd worden en moesten dus experimenteel bepaald worden.
  2. Eens deze data met standaard materiaal konden worden bepaald, diende een demonstrator te worden ontwikkeld waarin een camera, software en een robot konden samenwerken.

Interne demonstator

Voor het experiment bracht Sirris haar kennis van en ervaring met beeldverwerking, robotica en opbouw van een robotcel samen. Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur in het Applicatielab Smart Assembly & Production in Kortrijk slaagde de Sirris-experts erin op één dag tijd de ideeën van de onderneming in de praktijk om te zetten. Vragen konden worden beantwoord rond de beperkingen van het materiaal, de takttijd, de integratie van camera en robot, een eerste optimalisatie van de programmering van de implementatie, mogelijke vervolgstappen en technische keuzes.

Zo kon Sirris met technische expertise en knowhow het bedrijf verder helpen en op een laagdrempelige manier een hands-on ervaring overbrengen. De onderneming kon tot enkele belangrijke inzichten komen, die het alleen kon achterhalen via de praktijk.

Heeft u vragen rond de inzet van robots/cobots of automatisering in het algemeen die u wenst te onderzoeken, maar ontbreekt u de nodige infrastructuur of kennis? Wilt u een aantal ideeën uittesten alvorens erin te investeren? Of u wilt hands-on ervaring verwerven om beter te begrijpen waarmee u bezig bent? Neem dan zeker contact met ons op!

Auteurs

Profile picture for user manie.conradie@sirris.be
Manie Conradie

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be