Continue investering door Mirion Technologies bekroond met Factory of the Future Award

25 februari 2019
Walter Auwers

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards ontvingen tien bedrijven de titel van Factory of the Future, de prijs van Sirris en Agoria voor de bedrijven die er het best in slagen om de technologieën van de toekomst te verzoenen met werk op maat van mens en milieu. Een van de winnaars is Mirion Technologies, producent van detectoren voor de identificatie van nucleaire straling.

Eén van de sleuteldoelstellingen van Sirris en Agoria is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen Sirris en Agoria de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’, waarbij jaarlijks de beste leerlingen van de klas onderscheiden worden met een award.

Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.

De tien winnende bedrijven van dit jaar ontvingen de titel van Factory of the Future uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Het gaat om BMT Aerospace, Bosch, Colruyt Group Fine Food, Duracell, Janssen, Lavetan, Mirion Technologies, Niko Group, Materialise en Rf-Technologies.

Vandaag is Mirion Technologies, met zijn 48 gedreven medewerkers en een omzet van 17 miljoen euro, wereldleider in deeltjesdetectoren op basis van silicium en Europees leider voor zijn gamma detectoren op basis van germanium. Mirion Olen, opgericht in 1981 als Canberra Detectors, maakt detectoren om ioniserende - of nucleaire - straling te meten: gamma en X-stralen en geladen deeltjes. Deze detectoren worden gebruikt voor de analyse van de soort, intensiteit en herkomst van nucleaire straling. Ze worden wereldwijd ingezet in kerncentrales, labo's en onderzoekscentra.

Investeren in groei, wendbaarheid en netwerking

De fabriek in Olen is de benchmark voor de hele Mirion-groep. Jaarlijkse investeringen maken een continue verbetering van kwaliteit en efficiëntie mogelijk. De voorbije jaren werd fors geïnvesteerd in het machinepark, waardoor het bedrijf de lat steeds hoger kon leggen. De uitbreiding is een belangrijke zet naar duurzame groei: zo kon de doorlooptijd van 8 weken worden teruggebracht naar 3 weken en is men nu uitgerust om ultrahoge vacuümassemblage te kunnen maken.

In het standaardsegment kon Mirion een groei van 30 procent realiseren, terwijl het aantal voltijdse werknemers constant bleef. Dit dankzij innovatieve arbeidsorganisatie. De onderneming werkt hiervoor met een zelf ontwikkelde planningstool, waarmee de werklast en zo ook de bottleneck konden worden geïdentificeerd, en een fleximatrix die alle taken en competenties voor het hele bedrijf samenvat, waardoor zichtbaar wordt waar de wendbaarheid nog te verhogen is.

Mirion gelooft in een open cultuur en ecosysteem: netwerken zijn een versterkend element voor de eigen organisatie. Het kleine team slaagt erin de state of the art van nabij te volgen en te implementeren door expertise van buitenaf binnen te brengen, via klanten en leveranciers, maar ook via samenwerkingen met universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Naar de toekomst toe blijft het inzetten op duurzame groei, vanuit 'business model innovation' in een nieuw marksegment (medical) en met Vlaio-steun voor R&D. Het potentieel is de omzet opnieuw significant te laten stijgen tegen 2023.

Benieuwd hoe een Factory of the Future er vanbinnen uitziet? Van 21 maart tot 9 juni organiseert Agoria opnieuw een Factory of the Future Roadshow, die 19 winnaars zal aandoen. Deze roadshow is uw kans om ter plaatse de aanpak van Factory of the Future-winnaars te bekijken, met hen in dialoog te gaan en uw eigen uitdagingen te toetsen aan hun ervaring. Meer info vindt u in onze agenda.

 

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be