Innovatieve producten geïnspireerd door papierkunst

Kirigami is een bron van ideeën voor de wetenschappers. Sommigen zoeken hier hun inspiratie om soepele robots te ontwikkelen die kruipen als slangen. Anderen zoeken naar zeer soepele, resistente en gemakkelijk te produceren kleeffolie.

Talrijke onderzoekers zoeken inspiratie in de Japanse papiervouwkunst - origami - om nieuwe producten te ontwikkelen. De papiersnijkunst - kirigami - is trouwens ook een bron van ideeën.

Een robot die zich verplaatst als een slang

Men bestudeert de bio-geïnspireerde soepele robots met heel vervormbare materialen voor allerlei toepassingen, maar voor de voortbeweging zijn er over het algemeen meerdere los van elkaar bediende schakelingen nodig.

Onderzoekers van Harvard hebben kirigami-technieken gebruikt om een membraan in silicone te ontwikkelen, dat voorzien is van inkepingen die de met de laser uitgesneden schubben zullen vormen.
Deze techniek maakt een soepele 'huid' die een robot aan de bodem laat hechten en zich kan verplaatsen als een slang. Met deze huid hebben zij een elastomeren buis omwikkeld waar men met een pomp lucht inblaast en uitlaat.

Bij uitzetting vormen de schubben een 3D-structuur die zich vastgrijpt aan de bodem. Bij de retractie gaan de schubben terug plat liggen en stuwen zo de robot vooruit. De directionele wrijvingseigenschappen teweeggebracht door het doorknikken van deze vlakken zorgen ervoor dat het 'toestel' effectief voortkruipt, zonder complexe of dure mechanismen.

Lees meer op Techniline.