Innovatieve eigenschappen en toepassingen voor hout

Hout is een duurzaam materiaal dat mits goed beheer een onuitputtelijke grondstofbron is. De toepassingen van hout zijn vandaag weliswaar zeer uiteenlopend, maar voorspelbaar en gefocust op de gekende intrinsieke eigenschappen zoals sterk, licht en makkelijk verwerkbaar. Nieuwe innovatieve technieken maken het mogelijk om nieuwe eigenschappen te creëren die tot voor kort moeilijk of niet realiseerbaar waren: maak kennis met staalhard, vervormbaar, transparant of zelfs oplaadbaar hout.

De vraag naar harde materialen voor structurele toepassingen is groot. Klassieke materialen zoals metaal of keramiek zijn vaak duur en niet hernieuwbaar, de productie ervan kost heel wat energie en heeft een negatieve impact op het milieu. De voordelen van hout als constructiemateriaal zijn legio: het is hernieuwbaar, licht in gewicht, van nature duurzaam en sterk, en het heeft een lagere life cycle cost dan de meeste andere materialen. Tegelijk is het minder vervormbaar dan het geval is met metaal, kunststof of beton, en niet zo sterk en hard als andere constructiematerialen. Door zich te richten op de minder goede eigenschappen van het hout, kwamen Amerikaanse onderzoekers van de University of Maryland (UMD) tot enkele verrassende innovaties, van vervormbaar constructiemateriaal tot een nieuw soort batterij op basis van microscopische nanostructuren. Nieuwe ontwikkelingen richten zich op deze zwakke plekken van hout.

Lees meer op Techniline.

Sirris heeft al heel wat onderzoek verricht en expertise opgebouwd rond circulaire oplossingen en biogebaseerde materialen. Meer weten over onze activiteiten in dit domein? U leest het hier!