Innovatie boost economie, Sirris draagt steentje bij

Sirris vergeleek, op basis van cijfers van Agoria, de economische prestaties van de bedrijven die ze de laatste drie jaar hielp innoveren met de hele technologische industrie. Conclusie: ondernemingen die samenwerken en innoveren, doen het opmerkelijk beter dan hun sectorgenoten. Een tendens die we alleen maar kunnen verder ondersteunen.

1.300 Belgische technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren met succes ingezet op innovatie met de hulp van Sirris. Deze groep bedrijven wist 12 procent meer toegevoegde waarde te creëren dan hun sectorgenoten.

Dit is uiteraard positief nieuws, maar er is meer nodig om België terug in het Europese koppeloton te brengen wat betreft innovatie. Als het op innovatie en digitalisering aankomt, behoort België immers niet meer tot de Europese of wereldwijde top. In de jongste Digital Economy and Society Index (DESI) strandde ons land op de achtste plaats in Europa en wereldwijd staan we op een 27ste plaats wat betreft innovatie (Global Innovation Index 2017). België heeft nood aan een sterkere innovatiecultuur en de ambitie voor ons land moet hoger liggen als we onze welvaart willen behouden.

Herman Derache, Managing Director bij Sirris, gaat hier dieper in op de situatie en twee Belgische bedrijven, voorbeelden van innovatie, geven hun visie.

Investeren in de toekomst

De aanpak van Sirris is om Belgische bedrijven te helpen hun innovaties vorm te geven en deze in een industriële omgeving uit te testen, en zo de slaagkansen ervan te vergroten. Zelf investeert Sirris jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in kennis, expertise en hoogtechnologische infrastructuur. Sirris wil zo ondernemingen helpen de uitdagingen op het vlak van innovatie concreet te maken. We begeleiden bedrijven om te innoveren op basis van wat vandaag praktisch mogelijk is.

Vanuit het Masterplan Innovatie van Sirris en Agoria, dat een inzicht geeft in de toekomstige trends en uitdagingen van de bedrijven, heeft Sirris sinds 2017 geïnvesteerd in kennis en infrastructuur die een antwoord geven op enkele van deze collectieve uitdagingen of thema's waar bedrijven de komende jaren moeten op inzetten: impact van digitale technologie op proces, product en bedrijfsmodel, smart & connected products en digitale productie voor Industrie 4.0.

Meer weten over wat Sirris allemaal verwezenlijkte samen met en in dienst van onze bedrijven en industrie? Lees het jaarverslag van 2017!