Inline meten van productkwaliteit met geavanceerde sensoren

Om de productkwaliteit te garanderen en snel te kunnen ingrijpen op het productieproces indien nodig, is het wenselijk om continu productparameters, die een kwantitatieve maat zijn voor de kwaliteit, te meten. In het spectrum van elektromagnetische golven zijn er tal van mogelijkheden om in het productieproces zelf snel, non-destructief en meestal ook contactloos product- en materiaalparameters te meten.

Labotoestellen zijn goed gekend in omgevingen waar steekproefgewijs testen moeten gebeuren, zoals in de voedingsnijverheid en farmaceutische industrie. De analysemogelijkheden van deze toestellen zijn quasi onbeperkt, maar vaak tijdrovend en destructief. Daarom wordt slechts een zeer kleine hoeveelheid product getest. Een negatieve eindcontrole kan een groot productieverlies betekenen.

Wil men scrap minimaliseren en snel corrigerend ingrijpen in het proces, of mogen productparameters slechts binnen bepaalde grenzen schommelen, dan is het wenselijk om zeer frequent - liefst continu - deze kwaliteitsgerelateerde parameters van het product te meten.

In het kader van het SensInFood-project werden enkele technologieën uitgelicht op basis van elektromagnetische golven, over het spectrum van microgolven tot X-ray.

Enkele toepassingsvoorbeelden voor zowel voedingsmiddelenindustrie als non-food:

  • Vochtmeting in vaste stoffen en bulkproducten (poeders, fijne en grove granulaten), zowel voeding als niet-voeding, op basis van microgolf-sensoren en near-infrarood (NIR-)spectroscopie. Beide technologieën hebben hun specifieke toepassingsgebieden.
  • Toepassingen van NIR-sensoren (waaronder NIR-spectroscopie en ook Raman-spectroscopie) naast het meten van vochtgehalte: het meten van dikte en samenstelling van kunststoffolies, het meten van dunne coatings (primers, laklagen, polymeercoatings) op metaal en andere substraten, meting van vochtgehalte of droge stoffractie in producten/bulk, meting van vetgehalte, proteïnegehalte, brix-waarde van voedingsproducten, …
  • De toepassingen van hyperspectraalcamera’s: onderscheiden van verschillende (voedings)stoffen, detectie van vreemde objecten of contaminatie, kwaliteitsmeting van voedingswaren zoals versheid, ...
  • Terahertz-sensoren zijn ook sterk vochtgevoelig, maar worden eerder toegepast voor detectie van chemische stoffen (brandbare vloeistoffen, explosieven, …), detectie van vreemde voorwerpen, meten van densiteitvariaties in platen, detectie holtes en insluitsels,…
  • Als toepassingen van X-ray-sensoren vermelden we naast de gekende metaaldetectoren voor verpakte voeding, het niet-destructief testen van gietstukken, composieten, lassen, elektronica,…

Wilt u meer weten over de werking en het gebruik van dergelijke sensoren? Op 22 november organiseren we een infonamiddag over deze technologieën. Dit event richt zich tot productieverantwoordelijken en kwaliteitsverantwoordelijken in maakbedrijven en voedingsbedrijven, alsook naar R&D-mensen uit de machinebouwsector. Klik hier voor meer info en inschrijving.

Dit event wordt wordt georganiseerd in samenwerking met Flanders’ Food, en met de steun van VLAIO.