Impact van additive manufacturing op sector van hernieuwbare energie

Lange doorlooptijden en hoge kosten in de sector van de hernieuwbare energie hebben een impact op diens innovatiekracht en groei. Zo verloopt de bouw van windturbineparken op zee traag en is die duur. Ook de productie van grote turbineonderdelen kampt met dergelijke problemen. Additive manufacturing kan zowel de duur als kosten van dergelijke projecten naar beneden halen.

RCAM Technologies, een Amerikaanse startup die 3D-geprinte betonnen masten bouwt voor windturbines op land, wil nu hetzelfde doen voor offshore projecten.

3D-betonprinten

De mast en fundering voor offshore windturbines die momenteel op zee worden ingezet en de nog grotere installaties die momenteel in ontwikkeling zijn, hebben zo'n afmetingen dat vervoer van de componenten via de wegen of het spoor almaar moeilijker worden, zo niet onmogelijk. Om dit probleem aan te pakken wil de startup gebruik maken van additive manufacturing van beton of 3D-betonprinten, om zo turbinemasten en funderingen te realiseren in of nabij havens, zoals in een prefab-betonfabriek. Dit voor lagere kosten en op kortere termijn dan met de klassieke methoden mogelijk is. Men ging hiervoor te rade bij windturbinefabrikanten, -ontwikkelaars, zelfs concullega's, ... en besloot zelfs over te gaan tot samenwerking met een concurrerend bedrijf.

Op land wil het bedrijf hogere turbines bouwen (140-170 m), omdat de productie van elektriciteit hiermee meer dan 20 procent hoger zou liggen. Hierdoor zou elektriciteit gegenereerd worden aan een lagere kostprijs. De bovenste helft van de mast zal gebruik maken van klassieke toelopende stalen delen, de onderste helft zal geconstrueerd worden met additive manufacturing van gewapend beton. Prototypesecties van de betonnen masten zullen gemaakt worden met behulp van een robotarm en een 3D-printer, en getest aan de Universiteit van California - Irvine.
Lees verder op Techniline.