Hydroko schaalt met succes productie van slimme watermeter op

Met het oog op een hogere afname besloot Hydroko de productie van zijn slimme waterkraan op te schroeven en plande de opzet van een nieuwe assemblagelijn. Aangezien de kmo weinig tot geen ervaring heeft met het opzetten van een nieuwe productielijn, deed zij een beroep op Sirris.

Hydroko, gevestigd in Kapelle-op-den-Bos, heeft een slimme waterkraan ontwikkeld die toelaat om via het Sigfox-netwerk, de watertoevoer naar individuele kranen te regelen en zo onder meer het verbruik te beperken, bijvoorbeeld bij algemene waterschaarste. Deze innovatieve slimme kraan, die voorzien is van de nodige elektronica, biedt een aantal interessante voordelen tegenover het bestaande marktaanbod. Zo kan vanop afstand de meterstand opgenomen worden en kunnen de meetgegevens doorgestuurd worden. De slimme watermeter biedt de gebruiker en beheerder ook meer comfort, kostenbesparingen, real-time facturatie, rationeel watergebruik, budgetcontrole, lekdetectie, ...

Stijgende vraag

De kmo verwacht in de nabije toekomst een stijgend aantal van dergelijke systemen te kunnen vermarkten, onder meer door de Europese internationalisering. Ze kon recent, na de positieve evaluatie van een proefproject, al een contract met enkele watermaatschappijen (Water-Link, AGSO Knokke-Heist, I.W.V.A.) afsluiten, voor de levering van een groot aantal meters over een periode van ongeveer tien jaar. Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen, drong een nieuwe assemblagelijn en dito extra bedrijfsoppervlakte zich op.

De slimme kranen werden tot voor kort bijna volledig in-house, op een kwalitatieve manier vervaardigd in de oorspronkelijke bedrijfsgebouwen, van concept en assemblage tot levering. De verschillende processtappen gebeurden echter niet in een gestroomlijnd proces, maar verspreid over drie aparte ruimtes. Dit was doenbaar met een beperkt aantal klanten, maar is niet geschikt voor opschaling.

Daarom huurt Hydroko een nieuwe, grote ruimte vlakbij haar huidige vestiging, waar het over de geschikte ruimte beschikt voor een nieuwe assemblagelijn en ook het magazijn voor in- en uitgaande goederen kan onderbrengen. Het opzetten van een nieuwe assemblagelijn moet toelaten de slimme kranen voldoende snel te assembleren zonder dat de kwaliteit in het gedrang komt. Daarnaast waren ook de esthetische kant en de uitstraling van het vernieuwde productieapparaat belangrijk, omdat (potentiële) klanten dit ook te zien zullen krijgen.

U-vormige productiecel

Hydroko schakelde Sirris in om de opbouw van de assemblagelijn te helpen uitwerken. Dit door de specificaties voor de lijn op te stellen en daarnaast hielp het ook bij het vinden van een partner die deze productiecel kon helpen realiseren en implementeren.

Eerst vond een analyse plaats volgens de te produceren hoeveelheden en de handelingen die hiervoor nodig zijn. Op basis van deze analyse werd besloten te opteren voor een U-vormige productiecel, eerder dan voor een rechte assemblagelijn, samengesteld uit verschillende werkcellen. Per cel moesten aan- en afvoer worden voorzien. Per assemblagepost werd nagegaan hoeveel componenten per dag te verwerken waren.
Om de assemblagecel te realiseren werd een longlist opgesteld van mogelijke leveranciers, waaruit een shortlist werd gedistilleerd met de drie meest geschikte bedrijven. Op basis van de specificaties deed elk van deze leveranciers een voorstel voor de opbouw van de cel.

Snelle installatie

Uiteindelijk koos Hydroko voor een 'pipe & joint'-systeem als basis voor de assemblageposten, geleverd door Leanflow. Dit omwille van de snelle levering en de flexibiliteit van het systeem naar latere aanpassingen toe. Eind 2018 kon de installatie van de assemblagecellen al plaatsvinden en kon Hydroko zelf al enkele aanpassingen doen, zodat de assemblagelijn ondertussen operationeel is.

Naar de toekomst toe plant Hydroko zowel een tweede, identieke assemblagelijn om de productie van de slimme waterkraan te verdubbelen, als het inbouwen van kwaliteitscontroles op de lijn om het volledige potentieel van de producten te kunnen benutten en optimale kwaliteit te leveren.

(Bron foto Hydroko: HydroKonekt Smart)