Help mee aan een snellere introductie van cobots in de voedingsindustrie

Ook voor voedingsbedrijven bieden cobots potentieel om een antwoord te bieden aan de uitdaging om een aantal manuele operaties op een flexibele en laagdrempelige manier te automatiseren. Een nieuw project wil de producerende bedrijven uit de voedingssector en de integratoren en technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering dichter bij elkaar brengen.

Net als het geval is in heel wat andere sectoren worden voedingsbedrijven vandaag geconfronteerd met een stijgende productvariëteit en de vraag om steeds sneller en goedkoper te produceren, zonder in te boeten aan kwaliteit. Bovendien wordt het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel steeds moeilijker. Om concurrentieel te kunnen blijven, moet het productieapparaat getransformeerd worden naar een flexibel, responsief en adaptief systeem, waar medewerkers optimaal en kwalitatief worden ingezet en er oog is voor hun welzijn.

Samenwerking mens en machine

Het productieproces in voedingsbedrijven telt nog een aanzienlijk aantal manuele operaties die veel mankracht vragen, terwijl ze weinig toegevoegde waarde aan het product bijbrengen. Traditionele automatisatie (typisch met industriële robotinstallaties) biedt vaak geen oplossing omwille van de hoge investeringskost, stijgende productvariëteit, dalende reeksgrootte en nood aan technisch personeel. Cobots zouden wel een antwoord kunnen bieden aan de bestaande uitdagingen voor de voedingsbedrijven.

Er zijn echter nog enkele uitdagingen. Deze willen Sirris en Flanders' FOOD aanpakken binnen een nieuw project (VIS-traject): ColRobFood. Het project richt zich tot de producerende bedrijven uit de voedingssector en de integratoren/technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering. Het opzet van dit project is om beide doelgroepen dichter bij elkaar te brengen door enerzijds de toepassingsmogelijkheden van collaboratieve robots (cobots) te demonstreren en anderzijds de drempels voor de implementatie in de voedingssector te verlagen.

Uitdagingen

  • 'Handen voor de cobot': producten met verschillende geometrie en oppervlaktestructuur moeten gemanipuleerd worden. Standaard grijpers zijn vaak niet geschikt. Specifieke multifunctionele grijpers zijn noodzakelijk om een waaier aan producten efficiënt te kunnen manipuleren, zoals bijvoorbeeld 3D-geprinte grijpers die vandaag de dag al ingezet worden voor specifieke toepassingen in de voedingssector.
  • 'Ogen voor de cobot': operatoren voeren vaak ook kwaliteitscontroles uit. De cobot zal uitgerust moeten worden met een visiesysteem om de producten te identificeren voor manipulatie en, waar mogelijk, de kwaliteit van het product te controleren (al dan niet in samenwerking met de operator). Dit kan gaan van eenvoudige RGB-camera’s tot meer hightech 3D-camera’s of spectrale systemen.
  • 'Gevoel voor de cobot': bepaalde handelingen vragen om het nodige gevoel om delicate producten zoals fruit of pralines niet te beschadigen, zowel bij het vastnemen als het positioneren. De cobot zal hiervoor uitgerust moeten worden met sensitieve technologie zoals bijvoorbeeld kracht-momentsensoren.
  • Veilige en efficiënte mens-robot-samenwerking: cobots worden als technologische assistent ingezet naast de operatoren. Dit moet in een veilige setting kunnen gebeuren. De werkpost zal herontworpen moeten worden met de nodige aandacht voor veilige mens-robot-samenwerking. Daarbij moet het gaan om laagdrempelige oplossingen, waarbij bijvoorbeeld weinig programmeren komt kijken.

Doel van het project is de ontwikkeling en validatie van een aantal bouwblokken, concepten, proof-of-concept demonstratoren en praktische richtlijnen voor een versnelde introductie en integratie van cobots in de voedingsindustrie. De projectresultaten moeten toelaten om cobotapplicaties met groot potentieel en directe impact op korte termijn, tot bij de bedrijven te brengen.

Interesse in dit project? Neem deel aan de gebruikersgroep! Als lid van de gebruikersgroep heeft u als een van de eersten toegang tot de vooruitgang binnen dit thema en bent u in de ideale positie om mee sturing te geven. De interesseverklaring vindt u op de website van Flanders’ FOOD.

De startvergadering vindt plaats op 6 september bij Sirris in Kortrijk. Alle praktische informatie vind je in onze agenda.

 

Tags: