Heeft u een interactieve robot in huis?

Robots nemen langzaamaan een plaats in de maatschappij in. Terwijl robots in de industrie steeds meer hun nut kunnen bewijzen en ze stilaan ook voor andere domeinen geschikt blijken - denk maar aan de zorg - heeft de sociale huisrobot niet zo veel vooruitgang geboekt als u misschien wel verwacht had.

Waar staat de interactieve huisrobot en wat waren de ontwikkelingen van de laatste vier decennia? Als we de reclamecampagnes van de laatste 35 jaar bekijken, staat de algemene huisrobot nog steeds even ver van de realiteit, zowel wat het potentieel betreft als hoe zijn gedrag als optimaal voorgesteld wordt.

De robots konden en kunnen weliswaar heel wat, alleen moet je over enige kunde, vaardigheid en geduld beschikken om ze te programmeren. De robots in de jaren 1980 botsten daarbij niet op andere technologische snufjes als concurrentie, in tegenstelling tot de moderne huisrobots die hun aanwezigheid moeten kunnen rechtvaardigen en hun nut bewijzen in huishoudens die bulken van de technologie. Ze zijn ondertussen doorgaans eenvoudiger te programmeren, maar nog altijd niet kant-en-klaar voor gebruik, wat nog steeds een drempel voor aankoop is. Interactieve robots waren bovendien altijd behoorlijk prijzig en dat is nog niet echt veranderd, zeker niet wanneer we vergelijken met de ondertussen veel goedkopere computer.

Sinds de jaren 1980 worden huishoudrobots afgebeeld als een vriend-in-huis of deel van het gezin, in staat een waaier aan taken over te nemen om de mens het leven aangenamer te maken, een beeld dat onmogelijk in te vullen verwachtingen met zich gebracht heeft. Zo ook de termijn waarop dit zou gebeuren. Al is er de laatste 35 jaar al heel wat veranderd, toch voltrekken die veranderingen veel trager en anders dan aanvankelijk verwacht.

Wat veranderd is

Het uiterlijk van de verschillende interactieve huisrobots wordt na jaren van onderzoek in ontwerp stilaan gelijkaardig: minimalistisch, rond, wit, voorzien van een groot 'hoofd'. Het doel hierachter is een veilig, praktisch en makkelijk te bouwen ontwerp met een neutrale look die mensen aantrekkelijk vinden en in elk interieur past.

Verder zijn de armen of grijpers van weleer ondertussen verdwenen, aangezien een robot alleen iets bleek te kunnen vervoeren of manipuleren eens een persoon hem iets aangereikt had. Het grijpen van willekeurige objecten blijkt een dermate grote uitdaging waardoor fabrikanten eerder dan het idee van een robot-met-arm verder uit te werken ervan afgestapt zijn.

Heel wat van de taken die sociale huisrobots volgens voorspellingen in de jaren 1980 zouden kunnen uitvoeren, vallen nu onder de noemers 'huisautomatisering' of 'domotica': de verlichting in- en uitschakelen, beveiliging, toegang tot informatie via internet, ... Robots kunnen zich vandaag met deze taken niet meer onderscheiden, want smartphones en andere toestellen kunnen deze taken even goed uitvoeren. De sociale huisrobot heeft zijn functionele plaats in huis dus nog altijd niet echt kunnen veroveren.

(Beeld bovenaan: sociale robots vroeger en nu - Omnibot 2000 vs. Jibo - Bron: Tomy en Jibo)

Tags: