Hechting evalueren via dolly pull-off adhesion test

Een goede hechting van een coating is een basisvoorwaarde en liefst gedurende de volledige levensduur van de coating. Een dolly pull-off adhesion test kan op voorhand een goed beeld geven van de hechtingskwaliteit van nat-chemische coatings of een aanwijzing geven of een hechtingsprobleem bij een coating zelf of bij het substraat te zoeken is.

Ruwheid, voorbehandeling en soort coating hebben een belangrijke invloed op de hechting van deklagen op oppervlakken. Of we het nu hebben over de boeg van een schip of het hoesje van een gsm, we streven ernaar een deklaag zo lang mogelijk en zo goed mogelijk functioneel te houden. Sirris beschikt over een ruime ervaring en technieken om de eigenschappen van coatings te testen (testlabs.sirris.be) en voegt nu ook de dolly pull-off adhesion test toe aan haar testgamma voor coatings. Met een dolly pull-off adhesion test is het enerzijds mogelijk om op voorhand al een idee te krijgen van de kwaliteit van nat-chemische coatings. Voldoet de hechting van coatings niet meer, dan kan men met een dolly pull-off test nagaan of het de coating zelf is die niet voldoende in elkaar hecht (cohesie) of dat de coating zich onvoldoende verankert aan de ondergrond (adhesie).

Testmethode

Alle testen gebeuren volgens de normen ASTM D4541 en BS EN ISO 4624. Voor deze testmethoden lijmen we een gestandaardiseerd onderdeel  (de 'dolly') op de coating en laten de verlijming 24 uur uitharden. Er is keuze uit dolly’s met verschillende diameters. Eventueel snijden we door de deklaag rondom de dolly. 

Vervolgens trekken we de dolly langzaam los via een geautomatiseerd systeem waardoor de kracht (N/cm2) kan bepaald worden waarbij de deklaag loskomt van het oppervlak of de laag zelf openscheurt. 

Samen met de ruwheidsgegevens van het oppervlak, de dikte en de hardheid van de coating resulteert het testresultaat in een duidelijke analyse over de hechtingskwaliteit van de coating.

Toepassing

De dolly pull-off adhesion test kan worden gebruikt voor de meerderheid van coatings op alle mogelijke materialen. Er zijn verschillende procedures voor de verschillende ondergronden, dunne kunststoffen, hout, metaal, ...

Indien vereist, kunnen we ook gebruik maken van het snelle broertje: de crosscut test of tape test. Voordeel is dat we hier op enkele minuten tijd kunnen zien wat het resultaat is. Deze test geeft echter enkel een idee over de hechting van de coating aan de ondergrond en geen treksterkte.

Samen met het testen van de slijtvastheid van een deklaag door een lineaire of circulaire abrasietest kan men dankzij dergelijke hechtingstesten een mooi beeld krijgen van de kwaliteit van een coating.

Meer weten over onze testmogelijkheden? Neem contact met ons op of neem een kijkje op de webpagina van onze testlabo’s!