Hardheid naar keuze dankzij 3D-printing

Met Selective Laser Sintering is het mogelijk soepele basismaterialen zoals TPU te verwerken. Door de productieparameters te wijzigen is Sirris erin geslaagd de hardheid ervan te wijzigen om onderdelen te produceren met verschillende eigenschappen of om de kenmerken van eenzelfde onderdeel variabel te maken.

Bij SLS (Selective Laser Sintering) werkt men dikwijls met PA12-poeders. Sedert enige tijd zijn er andere basismaterialen te verkrijgen op de markt die diversificatie mogelijk maken van de eigenschappen van de prototypes of van de gefabriceerde onderdelen en zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Sirris heeft al ervaring met het verwerken van polypropyleen op een SLS-machine van Prodways (aangekocht via de fondsen van het EFRO-project IAWATHA). Wij bestuderen nu het 3D-printen van TPU-elastomeerstructuren.

In samenwerking met een ingenieursstudent van Helmo-Gramme (F. Greffe) die zijn eindwerk maakt bij Sirris is er gewerkt aan een methode om mechanische kenmerken van het TPU variabel te maken door simpelweg in te grijpen op de printparameters. Met TPU-70A is het bijgevolg mogelijk om verschillende Shore A hardheden te bekomen van 70, 75, 80 en 85.

Hierdoor is het effectief mogelijk verschillende prototypes te maken met verschillende eigenschappen zonder het basismateriaal te veranderen, maar ook om verschillende hardheden te bekomen binnen eenzelfde onderdeel.

Men gebruikt TPU in een brede waaier van toepassingen zoals voor blaasbalgen, dichtingen, soepele slangen, speelgoed, zolen, enz. Zijn uitzonderlijk rekvermogen maakt printen van soepele voorwerpen mogelijk met een hoge nauwkeurigheid en in hoge resolutie.

Auteur: Olivier Rigo