Grote volumes aan kleine onderdelen (kosten-)efficiënt coaten

Natchemisch trommelcoaten is een nieuwe manier van coaten voor grote volumes aan kleine onderdelen. De techniek laat toe om deze onderdelen efficiënt en kostenbesparend te coaten. We laten u kennis maken met de technologie en haar mogelijkheden.

Hoe gaat natchemisch trommelcoaten in zijn werk? In een draaiende trommel worden kleine onderdelen uit hout, metaal, rubber of kunststof gelijkmatig besproeid met een lak, terwijl de onderdelen over elkaar bewegen. De onderdelen worden via infrarood of een heteluchtstroom opgewarmd. Het gebruik van zowel decoratieve coatings als functionele coatings (frictie-verlagende coatings op O-ringen, roestwerende coatings en elektrisch isolerende coatings) behoren tot de mogelijkheden.

Op de vakbeurs PaintExpo in Karlsruhe spraken we met twee aanbieders van trommelcoaters: Special Coatings en Walther-Trowal.

SC-Coater

De SC-Coater® (van Special Coatings GmbH & Co.)  werd ontwikkeld in 2005 in Duitsland op vraag van bedrijven die moeite hadden met het uniforme coaten van kleine onderdelen. In de hightech coatingmachine kunnen via het speciaal ontwikkelde laksysteem, onderdelen efficiënt en doelmatig voorzien worden van een coating. Dit alles aan een zeer hoge kwaliteit, zuinig en milieuvriendelijk. Met de SC-Coater® wordt bijvoorbeeld overspray beperkt tot slechts ca. 5 procent, terwijl dit bij conventionele lakmethoden vaak meer dan 50 procent bedraagt. Special Coatings fungeert als jobcoater voor merken als Bosch, Siemens en Brandstätter Group (Playmobil) maar biedt ook diensten aan als machinebouwer.

Rotamat 

Met trommelcoaters onder de naam Rotamat biedt het bedrijf Walther-Trowal vergelijkbare systemen aan, met als verschil dat in deze coater hete lucht gebruikt wordt om de onderdelen op te warmen in plaats van infraroodstralers.  

Zowel de trommelsnelheid als hoek kunnen aangepast worden, om onderdelen met verschillende geometrieën op een uniforme manier over elkaar te laten bewegen, zodat ze homogeen worden gecoat. Eens de sprayparameters (volume, spuitpatroon) geoptimaliseerd zijn en de parameters voor de trommel zijn geoptimaliseerd, is het coatingproces volledig geautomatiseerd, wat zorgt voor een grote reproduceerbaarheid.  

Bronnen

www.special-coatings.com                                  
www.walther-trowal.com

Tags: