Gieterijtechnologie

Al tientallen jaren staat Sirris bekend om haar uitgebreide kennis van en ervaring in giettechnieken, de procedés, materialen, toepassingen en normen.

Onze knowhow beslaat: gieten in zandvormen, horizontaal stapelgieten, lost-foam gieten, verloren-wasgieten, hogedrukgieten, lagedrukgieten, coquillegieten, nodulisatie- en inoculatiebehandelingen. Daarnaast hebben we kennis in huis op het vlak van vormzandbereiding,warmtebehandelingen en het vervormen van gietstukken.

Gieterijen, maar ook de gebruikers van gietstukken, zoals machinebouwers, ontwerpers, fabrikanten en toeleveranciers kunnen bij ons terecht voor advies en technische ondersteuning in:

  • de optimalisatie van gietprocedés
  • het karakteriseren en testen van producten
  • de uitvoering van gietproeven
  • de productontwikkeling van gietstukken, waaronder first-time-right producten door herontwerp van gelaste structuren naar gegoten producten
  • de keuze van legeringen en ontwikkeling van nieuwe gietlegeringen, onder meer voor dunwandige gietstukken
  • gietsimulaties
  • milieuaspecten en normen

Om deze dienstverlening te kunnen realiseren, hebben we een state-of-the-art infrastructuur ter beschikking:

De pilootgieterij biedt ondersteuning bij: legeringontwikkeling, procesontwikkeling en –sturing, prototyping, optimalisatie van gietprocedés, validatie van gietsimulaties en de ontwikkeling van materialen en giettechnieken. De gieterij is hiervoor uitgerust met twee gietovens, voor 300 kg en 80 kg.

Voor meten en testen beschikken we over een uitgebreide labo voor metallografische, chemische en mechanische karakterisering en schadeonderzoek. Hier kunnen de experts naast structuuronderzoek (microscooponderzoek, NDO-onderzoek) zowel de chemische samenstelling als mechanische eigenschappen bepalen. Voor laatstgenoemde meting is het laboratorium trouwens BELAC-gecertificeerd. Hoogtechnologische apparatuur, zoals optische emissiespectroscopen (GDOES, OES), röntgenanalysetoestellen, optische- en elektronenmicroscopen, enz., wordt daarbij ingezet.