Gentse scholieren winnen Solar Olympics Technologie Prijs

Elk jaar organiseert het Punch Powertrain Solar team dat uit ingenieursstudenten van KU Leuven-Groep T bestaat de Solar Olympics om middelbare scholieren uit te dagen rond zonne-energie te werken. Uit de vele inzendingen werden de dertig meest belovende projecten geselecteerd voor de finale die op 9 mei plaatsvond.

Dertig teams van over heel Vlaanderen zakten met hun gadget of wagen op zonne-energie af naar Leuven. Elk team kreeg de kans om zijn ontwikkeling te tonen aan publiek en jury. De meest innovatieve projecten vielen in de prijzen. Naast gadgets op zonne-energie was er een racetrack waarop de teams die deelnamen aan de zonnewagenrace het tegen elkaar opnamen.

Elektronisch racespel

Een van de projecten die in de prijzen vielen, kon rekenen op de steun van Sirris: een spel voor twee spelers genaamd Hand Runner, ontwikkeld door leerlingen van het vijfde jaar Elektronica-ICT aan Don Bosco Sint-Denijs-Westrem, kaapte de Technologieprijs Gadgets weg.

De leerlingen zochten zelf alle componenten uit voor het elektronische gedeelte van het spel via de uitgebreide database van componenten van RS-Components en Gotron en stemden deze op elkaar af. Ze ontwierpen de printplaat om alle componenten te connecteren en vast te zetten. De dubbelzijdige printplaat werd uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Het team soldeerde alle elektronische componenten op de printplaat, stond in voor montage van hardware en testen van het spel. Ze ontwierpen ook zelf de behuizing, die gerealiseerd werd door de houtafdeling van de school. Voor de bekleding van de behuizing werd samengewerkt met een grafisch ontwerper.

Het spel gaat erom dat beide spelers één hand in het midden houden, terwijl ze met de tweede zo snel mogelijk afwisselend twee sensoren aanraken. Doel is de tegenspeler zo snel mogelijk uit te schakelen door als eerste al zijn lampjes te laten oplichten en hierbij tijdrecords te breken. Voor beide spelers is een tijdsaanduiding voorzien, tot op een tiende van een seconde, tot een maximum van 99 seconden.