Gemakkelijker opzoeken van 'open' data

Google lanceert een nieuwe interface voor betere toegang tot publieke data.

Google heeft onlangs de Google Dataset Search gelanceerd om betere opzoekingen te doen wereldwijd in de online open data van diverse instellingen en organisaties.

Deze tool richt zich vooral naar wetenschappers en andere gebruikers en is bedoeld als complement voor Google Scholar. De organisaties, universiteiten en overheden die de data online publiceren voegen in hun webpagina’s metatags in met beschrijving van wie? – wanneer? …. Vervolgens zijn deze informaties door Google geregistreerd en met andere gecombineerd en gelinkt.
Het doel van de firma is de vele tienduizend verschillende doorverwijzingen naar online data, die op vandaag erg gefragmenteerd zitten, in één verzameling bijeen te brengen.

De initiële versie van Dataset Search zal de milieu- en sociale wetenschappen dekken, maar het is de bedoeling dat de hoeveelheid gelinkte data snel aangroeit naarmate de instellingen hun informatie gemakkelijker toegankelijk zullen maken. Dit zal zeker het geval zijn evenredig met de toename van gebruik van open data en de aangroei van overheidsreglementeringen in de VS en in Europa omtrent de publicatie van gegevens.