Fufu bereiden in alle eenvoud

Sirris heeft Fufu Cooker geholpen bij het ontwerp van een keukenrobot die het Afrikaanse gerecht fufu kan bereiden, en heeft een functioneel prototype gefabriceerd.

Voor vele Sub-Saharaanse populaties is fufu een elementair voedingsmiddel. Het wordt bereid met onder meer maniok, maïs, yamswortel en bakbananen.
Fufu kan op allerlei manieren worden klaargemaakt, maar dit zijn de twee meest courante bereidingen:

  1. Het zetmeel wordt gekookt en langdurig in een mortier of kookpot vermalen samen met wat lauw water; vervolgens wordt het volgens een zeer precieze methode gekneed.
  2. Men voegt het meel in warm water toe en kneedt dit tot men het gewenste deeg verkrijgt.

De tweede bereidingswijze is zwaar en lastig en zou perfect door een machine kunnen worden uitgevoerd. Zo is het Fufu Cooker-project ontstaan.

Momenteel is geen enkel keukenapparaat in staat om de precisie van dit recept te combineren met de vereiste fijnheid van het meel en de smaak van de consument. Slechts één apparaat, de FufuMagic, is in de VS verkrijgbaar, maar niet daarbuiten. Toch is het interessant om een dergelijk apparaat te commercialiseren, enerzijds omwille van de lastige bereiding en, anderzijds, omdat er een toenemende vraag naar is vanuit de Afrikaanse middenklasse.

Fufu Cooker werd speciaal opgericht om een apparaat te ontwerpen en te commercialiseren dat de bereiding van traditionele fufu volgens de regels van de kunst kon vergemakkelijken.
Het bedrijf schakelde Sirris in voor het ontwerp en de productie van het prototype.
Het apparaat moest in staat zijn om water te koken, het maniokmeel, maïsmeel of ander soort meel op het juiste moment toe te voegen en alles te mengen, met inachtneming van tussenpauzen naargelang van de geprogrammeerde sequenties.

Na onderzoek van de octrooien voor het bestaande Amerikaanse apparaat, stelde Sirris een omstandig bestek vast met onder meer:

  • de referenties van een keukenrobot, die tussen de in handel beschikbare broodmachines, sausmakers, mixers en dergelijke werd gekozen om de ontwikkelingskosten zo laag mogelijk te houden
  • de omschrijving van de kloppers en de gemotoriseerde mengarm
  • de omschrijving van de storttrechter voor het meel
  • de aanpassing van het deksel om de storttrechter te integreren
  • de keuze van een mengkom
  • de omschrijving van een verwarmzone om het water aan de kook te brengen
  • een zone speciaal voor een PCB op maat
  • de plaatsing van veiligheidsvoorzieningen

Sirris stond ook in voor de keuze van de productieprocedés en van de materialen voor de te (her)ontwerpen componenten.

Op basis van de technische omschrijvingen van de verschillende onderdelen, werden de prototypes van de specifieke elementen, naargelang het geval, door additive manufacturing bij Sirris zelf of in onderaanneming in een mechanische werkplaats geproduceerd.

Om het Fufu Cooker-prototype te kunnen gebruiken, dienden enkele basisbedieningsfuncties te worden ingebouwd voor een aantal regelingen, en een paar recepten geprogrammeerd. Er kwamen meerdere mechanismes aan te pas, zoals een bedieningstoets voor de werking van de klopper in de twee rotatierichtingen, en een bedieningstoets voor de verwarmplaat via een aan een temperatuursonde gekoppelde potentiometer.

Alle elementen zijn nu operationeel om aan fufuliefhebbers een praktische oplossing te bieden om het gerecht moeiteloos te bereiden.

U kunt dit prototype in werking zien in een videofilmpje op de website www.fufu-cooker.com.