Freeform optiek voor innovatieve lichtoplossingen stap dichterbij

Met freeform lenzen of spiegels, geproduceerd via 3D-printen of 3D-geprinte matrijzen, kunnen innovatieve lichtoplossingen, met aangepaste stralingspatronen, mogelijk worden gemaakt. Om bedrijven te laten kennismaken met de ontwerpmethodiek en mogelijkheden van dergelijke optische componenten organiseren we op 29 mei samen met KU Leuven de workshop 'Freeform Optics'.

Sirris is betrokken in het VIS-traject 'Verlichtingindustrie 4.0' dat focust op high-tech productiemiddelen voor de verlichting van de toekomst. Eén van de thema’s waarrond wordt gewerkt is het ontwerp en de fabricage van freeform optische componenten. Deze specifieke taak wordt uitgevoerd in samenwerking met Prof. Youri Meuret van het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven. Deze onderzoeksgroep heeft veel ervaring in het optisch ontwerpen van bijvoorbeeld binnenhuisverlichting, het opmeten en karakteriseren van verlichting en het bepalen van die verlichtingskenmerken die belangrijk zijn voor gebruikers.

In samenwerking met Sirris zullen een aantal innovatieve freeform lenzen worden geproduceerd, waarbij gebruik zal worden gemaakt van 3D-printen en 3D-geprinte matrijzen. Deze productietechnologieën laten toe om innovatieve lensontwerpen snel te evalueren en ook in te zetten in de praktijk. Freeform lenzen zijn uitermate geschikt om innovatieve lichtoplossingen te realiseren waarbij een accuraat stralingspatroon cruciaal is. Voorbeelden hiervan zijn verlichtingsspots met een uniform, vierkant of perfect cirkelvormig stralingspatroon, alsook meer complexe lichtverdelingen.

Vooruitgang op meerdere vlakken

Ondertussen is het project zijn laatste fase ingegaan. Momenteel zijn de projectpartners druk bezig met de voorbereiding van een pilootlijn en het verder finetunen van de microstructuren voor het gebruik in lenzen. De resultaten in het najaar van 2019 waren veelbelovend, maar er waren nog enkele werkpunten: de ruwheid van de optische vlakken moest significant verbeterd worden, de opstaande vlakken langs elk facet moesten worden weggewerkt en verder waren er nog enkele kwaliteitsissues met het laserproces. Hier werden de afgelopen twee maanden significante stappen gezet: de ruwheid is fors omlaag gehaald, pitting-effecten zijn geëlimineerd en de overgang tussen de facetten is sterk verbeterd. Op dit ogenblik is een matrijs in voorbereiding om de replicatie van deze microlenzen naar siliconen te verwezenlijken en deze dan optisch te laten doormeten door KU Leuven. Hiermee zal niet louter de haalbaarheid worden aangetoond, maar ook een eerste stap gezet naar een sterk verbeterde prestatie.

Om bedrijven te laten kennismaken met de ontwerpmethodiek van freeform optische componenten en de mogelijkheden ervan, organiseren we in samenwerking met het Labo voor Lichttechnologie de workshop 'Freeform Optics'. Hierin zullen de basics worden uitgelegd van het ontwerpen van freeform optics voor verlichtingstoepassingen, enkele tools in detail toegelicht en u zult ook praktisch aan  de slag kunnen aan de hand van individuele testcases. Dit alles wordt omkaderd door de vakkundige begeleiding door de onderzoekers van het Lichtlabo van KU Leuven.

Interesse? Lees meer over de workshop op 29 mei in onze agenda!

De workshop wordt georganiseerd in het kader van het VIS-traject 'Verlichtingindustrie 4.0'.