Femtoseconde-lasertechnologie in opmars

Tijdens de PLI-conferentie op 25 en 26 september in Colmar werden de nieuwste resultaten van de lasergemeenschap voor het opschalen van de femtoseconde-laser voorgesteld.

Femtoseconde-lasers zijn gekend vanwege de hoge kwaliteit van de vervaardigde werkstukken. De snijkanten zijn zuiver en oppervlakken kunnen van een fijne textuur voorzien worden, wat met traditionele (continue, nano-) lasertechnologie niet mogelijk is. Het industriële gebruik ervan bleef weliswaar beperkt vanwege het lagere vermogen.

Lasers van 300 W zijn vandaag al commercieel beschikbaar en lasers van 500 W werden als prototype getoond. Tegen 2021 verwacht men 1 kW bereikt te hebben. Daarnaast zal het GigaHertz-regime beschikbaar worden, wat een 3-10 keer hogere ablatiesnelheid met zich meebrengt.

Om al deze intensiteit efficiënt te gebruiken, werden verschillende technieken getoond. Een verhoging van de scansnelheid tot 300 m/sec wordt bereikt met polygon-scanners. Dit terwijl men de laserbundel kan verdelen over meerdere spots, zodat, bij automatisatie, tot 100 QR-codes per seconde geschreven kunnen worden. Tenslotte is er ook een tussenweg, waarbij meerdere bundels roterend werken.

Al deze technologische evoluties zorgen ervoor dat de kost per werkstuk zal dalen, waardoor ook grotere werkstukken toegankelijk worden.

Interesse in deze nieuwe technologie? We zullen u hier meer over tonen tijdens de lancering van onze 4.0 Made Real-demonstrator op 7 november. U kunt zich hier inschrijven voor dit event!