Efficiënte rekenalgoritmes voor grote aantallen onzekerheden in optimalisatieproces

Na vier jaar onderzoek naar algoritmes om bij het optimalisatieproces van industriële toepassingen grote aantallen onzekerheden te verwerken is het EUFORIA-consortium klaar om zijn resultaten te presenteren. Dit op 25 april tijdens een inspirerende conferentie in Brussel.

Onder de naam EUFORIA ('Efficient Uncertainty quantification For Optimisation and Robust design in Industrial Applications') werd een consortium van academische experts en ook Sirris samengebracht om de wetenschappelijke uitdagingen aan te pakken en industriële innovatie te realiseren.

Onzekerheden in optimalisatieproces

Vandaag kan men dankzij computer-aided engineering (CAE) optimalisaties uitvoeren op allerhande producten en processen. Tijdens dit proces wordt evenwel vaak slechts een gemiddelde waarde gebruikt - bijvoorbeeld van inputparameters of geometrische toleranties - terwijl in reële omstandigheden variaties op deze aannames het resultaat sterk kunnen beïnvloeden.

Een beter inzicht in al die onzekerheden zal de betrouwbaarheid van de virtuele modellen verbeteren en ervoor zorgen dat ze een krachtige tool vormen in het ontwerpproces. Vanuit industrieel oogpunt wordt het dan bijzonder interessant om efficiënte rekenmodellen te gebruiken die snel al deze onzekerheden kunnen verwerken tot een globaal optimum.  

Inspirerende conferentie

Tijdens de conferentie op 25 april in Bluepoint Brussels zullen de resultaten worden voorgesteld van vier jaar onderzoek naar efficiënte rekenalgoritmes om grote aantallen onzekerheden in het optimalisatieproces te betrekken. Dit onderzoek werd gevoerd door een consortium van academische experts van VUB, KU Leuven, Ugent, VKI en Stanford University.

De algoritmes werden in een aantal thema’s gebundeld en opgebouwd als 'bouwstenen' die rond eender welk computerscript passen en hiermee in interactie gaan. Een script is dus zeker niet beperkt tot een CFD- of FEA-softwarecode.  De conferentie wil de voordelen en valkuilen van diverse methodes toelichten op academische en industriële cases, en verwelkomt de industrie om diverse opportuniteiten uit te stippelen. 

Meer weten? Lees verder in onze agenda!

Dit onderzoeksproject kon tot stand komen dankzij de steun van VLAIO.

Tags: