Eerste module cursus gieterijtechnologie focust op algemene metallurgie en ferro-legeringen

Eind september gaat de cursus gieterijtechnologie van start. De eerste module, die over elf avonden gespreid is, behandelt algemene metallurgie en ferrolegeringen.

In een eerste deel worden de algemene principes van stolling besproken. Wat gebeurt er wanneer een vloeibaar metaal afkoelt vanuit de vloeibare fase tot op kamertemperatuur? Daarnaast wordt uitgelegd hoe binairefasediagrammen dienen gelezen te worden en wordt de link gelegd tussen het fasediagramma en de te verwachten microstructuur. Na de binaire diagramma’s komen ook de ternaire diagramma’s aan bod en wordt uitgelegd hoe deze moeten gelezen worden.

Aan de hand van het Ellingham-diagramma wordt de interactie tussen metaal en zuurstof uitgelegd. De verschillende reacties die bij het smelten van diverse metalen optreden worden aldus verklaard.

Na de stollingstheorie zullen we de verschillende gegoten ijzerlegeringen in detail bespreken. Hierbij wordt in een eerste fase het ijzer-koolstofdiagramma in detail uitgelegd. Daarna worden zowel de productiemethodes als de eigenschappen van lamellair, vermiculair, nodulair en hooggelegeerd gietijzer en gietstaal besproken.

Op het einde van de module worden ook de thermische behandelingen van gietstaal toegelicht.

Wilt u deelnemen? Alle info over de cursus gieterijtechnologie vindt u op onze agenda!

Tags: