Een prachtige maquette voor het 200-jarig bestaan van ULiège

Sirris produceert puzzelstukjes in een reconstructie van een maquette van het oude Luik.

Van maart 2017 tot september 2018 viert de Universiteit van Luik haar tweehonderdjarig bestaan. De periode wordt gevierd met een hele reeks festivals, academische, wetenschappelijke, culturele en sportieve evenementen.

In dit kader wenste de universiteit een gedenkboek te maken als een reis doorheen verleden, heden en toekomst. Het boek "Mémoire et Prospective. Universiteit Luik (1817-2017)" door Ph. Raxhon en V. Granata, is prachtig verlucht met meer dan tweehonderd illustraties.

Het boek is in een beperkte oplage van 200 exemplaren gepubliceerd. En om het nog luister bij te zetten is in elk boek een apart puzzelstuk ingelegd uit een reliëfkaart die een wijk van het oude Luik illustreert.

Uitgangspunt van de realisatie was een maquette in bas-reliëf van de stad in 1730 van de hand van Gustave Ruhl in 1906 en bewaard aan de Universiteit van Luik.
De maquette werd gescand door een lokaal bedrijf, herbewerkt om te voldoen aan de vereisten van 3D-printing en onderverdeeld in 200 elementen.

Sirris, in dit project gesponsord door Agoria Wallonie, stond in voor de productie van de 200 elementen van de metalen puzzel. De schaal meet uiteindelijk 1,3 x 1 m en de componenten afzonderlijk van 50 bij 20 tot 150 bij 40 mm. Het productieproces is een techniek waarbij men een bindmiddel op rvs-poeder spuit, gevolgd door delaminatie en infiltratie van brons (40%).
Vervolgens is in een gespecialiseerde werkplaats een patina aangebracht door zuur-etsen.

Het resultaat is indrukwekkend en de genummerde kopieën van het werk, elk met hun puzzelstuk, kenden een groot succes bij de Luikse hoogwaardigheidsbekleders al van bij de officiële voorstelling.