Een hartprothese voor het leven

Sirris stelt haar knowhow op het gebied van 3D-printing ten dienste van het leven door haar deelname aan de ontwikkeling van een hartklepprothese in polymeer en verstevigt zo ook haar kennis in het verfijnen van technieken voor geprinte medische componenten. 

Het EU-wijde samenwerkingsproject Poly-Valve ‘Polymeric Prosthetic Heart Valve for Life’ is reeds ver gevorderd. Het gaat om de ontwikkeling van op maat gemaakte kunsthartkleppen met lange levensduur op basis van polyurethaan. Het 3D-printen is de techniek die hiervoor gekozen werd.

In dit project werkt Sirris op meerdere assen die haar competenties in de ontwikkeling van producten met hoge toegevoegde waarden voor de medische wereld versterken:

  • Aangezien het doel erin bestaat prothesen op maat te maken voor patiënten die lijden door aandoeningen van de hartkleppen zorgt Sirris voor het verwerken van de data van medische beeldvorming om deze bruikbaar te maken voor het uitwerken van geometrische modellen met grote anatomische nauwkeurigheid op individuele basis.
  • Vermits het de bedoeling is duurzame kleppen te produceren met deugdelijke mechanische eigenschappen en een totale biocompatibiliteit is de keuze van het materiaal cruciaal. Eenmaal dat dit gekozen is door de medici dient men dit printbaar te maken, wat niet vanzelfsprekend is. Sirris heeft de nodige kennis in huis op het gebied van 3D-printing van soepele complexe producten in TPU.
  • Tenslotte bestudeert Sirris de haalbaarheid van het industrieel inzetten van een snel en reproduceerbaar productieprocedé van hartkleppen in polymeer.

De coördinatie van het Poly-Valve project is in handen van de universiteit van Luik in het kader van Interreg Meuse-Rhin. Naast Sirris zijn de andere partners Universiteit Hasselt - Limburg Clinical Research Program LCRP, Universitätsklinikum Aachen - Lehr- und Forschungsgebiet Kardiovaskuläre Technik, Universiteit Maastricht - Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM).Auteur: Maxime Legrand