Een fluïdische chip, van prototype tot proefserie

Sirris ontwikkelt voor Analis een tooling-prototype voor de injectie van fluïdische chips met microdetails. 

Analis, dat kan bogen op ruim 25 jaar ervaring in elektroforese en capillaire elektroforese, ontwikkelt en commercialiseert kits voor in-vitrodiagnose, levenswetenschappen en analytische toepassingen.

Voor een van zijn analysesystemen wilde het bedrijf zijn eigen consumables ontwikkelen; het deed daartoe een beroep op Sirris voor de uitwerking van een fluïdische chip. De chip bevat een capillair en is voorzien van een uitleesvenster met optische vezel.

Sirris leverde eerst enkele bewerkte prototypes van de chip in de vorm van een assemblage van meerdere stukken. Aan de hand hiervan kon Analis verschillende afmetingen van het uitleesvenster testen en het ontwerp van de chip op zijn proefbank valideren. Dankzij zijn knowhow in microbewerking kon Sirris stukken met microdetails tot 50 µn in het venster leveren.

Na validering van de geometrie, ontwierp en maakte Sirris vervolgens een prototype van een injectietool voor de verwezenlijking van een 'true material' proefserie van de chip met als doel de functies van de chip op één enkel onderdeel te groeperen en de techniek te valideren voor een toekomstige industrialisering.

Voor de injectie waren digitale simulaties nodig om de vorm te valideren. Na een paar aanpassingen werd vervolgens een proefserie van testonderdelen in ABS gegoten.

Dankzij zijn competenties in micro-injectie kon Sirris in de gietvorm de nodige microdetails aanbrengen en deze op de geïnjecteerde onderdelen reproduceren.
Tegelijk werden ook andere problemen, zoals de inkapseling van het capillair, verholpen.

Sirris ontwikkelde eveneens bijkomende onderdelen voor de chip, zoals een geheel van in polypropyleen geïnjecteerde multiwells. Om de precisie van zijn analyses, die door de verdamping van de oplossingen werden beïnvloed, te verhogen, heeft Analis daarna aan Sirris gevraagd om een systeem uit te werken voor de inkapseling van de wells van zijn systeem.

Er lopen nog andere projecten tussen Sirris en Analis dat op een bijzonder actieve R&D-afdeling kan rekenen.