Dymo LabelWriter wordt groen

Het wereldwijde consumptiegoederenbedrijf Newell Brands wilde overschakelen naar een milieuvriendelijker materiaal voor zijn zelfklevende labels, die gebruikt worden met de Dymo LabelWriter. De Product Development Hub van Sirris stelde voor om verschillende opties te testen.

Dymo is eigendom van Newell Brands, met een vestiging in Sint-Niklaas. Het bedrijf werd in 1958 opgericht en ontwerpt, produceert en verkoopt labeloplossingen op maat. De zelfklevende labels worden vandaag nog steeds gemaakt van PVC maar in het tijdperk van de circulaire economie en klimatologische uitdagingen, dringt een overschakeling naar een milieuvriendelijker alternatief zich op. Daarom vroeg Newell aan Sirris om de kwestie te onderzoeken en een alternatief materiaal te vinden.

De Product Development Hub stelde voor om verschillende materialen te testen, en PLA (polymelkzuur) in het bijzonder. PLA wordt reeds op grote schaal gebruikt bij FDM-procedés om prototypes te maken. Dankzij deze expertise weten we dat PLA-filamenten goed vervormbaar zijn en verkleuren wanneer zijn aan bepaalde spanningen worden blootgesteld. Deze eigenschappen gelden ook voor ABS of HiPS maar in tegenstelling tot deze materialen is PLA van biologische oorsprong en biologisch afbreekbaar.

We maakten gekalibreerde PLA-vellen met onze laboratoriumpers en brachten de door Newell gebruikte kleurcoating aan. Vervolgens sneden we de vellen in gekalibreerde stroken. Elke fase bleek positief te zijn en uiteindelijk hebben we een strook verkregen met redelijk aanvaardbare eigenschappen, zoals te zien is op de afbeelding.

De eerste UV-verouderingstests zijn uitgevoerd.