Drie innovatieve biomimetische materialen

Isolatiematerialen geïnspireerd op de vacht van de ijsbeer. Een resistente, omkeerbare lijm geïnspireerd op slakkenslijm. Minder breekbare glazen geïnspireerd op het parelmoer van schelpen.

Isolatiematerialen geïnspireerd op de vacht van de ijsbeer

IJsberen kunnen bij extreem lage temperaturen overleven en diverse onderzoeksteams bestuderen het isolatiemechanisme van hun vacht om efficiëntere isolatoren te ontwikkelen.

Een van de kenmerken van de vacht van het dier is dat de haren hol zijn, wat hun warmtegeleidingsvermogen tot een minimum beperkt. Ze zijn ook zeer elastisch en hydrofoob.
Onderzoekers aan de China University of Science and Technology hebben deze eigenschappen gereproduceerd met koolstofnanodraden die ze verkregen door het chemisch oplossen van de kern van telluriumfilamenten gecoat met een koolstoflaag. De holle buizen werden vervolgens losjes geperst om een isolerende aerogel te vormen.
Het nieuwe materiaal bleek lichter en hittebestendiger te zijn dan gelijk welk ander isolatiemateriaal. Het is ook zeer hydrofoob en de koolstofbuizen zijn elastischer dan de berenharen.

Lees meer op Techniline.