Drie 'Factory of the Future'-laureaten in Wallonië

Een van de objectieven van het 'Industrie du Futur-programma' van Digital Wallonia is de versnelde digitale transformatie, om zo het aantal Fabrieken van de Toekomst te verhogen. Dit zijn de drie ondernemingen die vorige vrijdag een Factory of the Future-award mochten ontvangen. 

Om de titel van 'Factory of the Future' te verkrijgen en deze gedurende drie jaar te mogen dragen, moesten de bedrijven inzetten op de zeven essentiële transformaties die beschreven staan in de door Sirris en Agoria opgestelde Made-Different-methodologie. Deze fabrieken bieden hun klanten specifieke producten met grote toegevoegde waarde aan. Ze beschikken over de nodige wendbaarheid om in te spelen op snel veranderende vragen in de markt. Ze staan open voor nieuwe bedrijfsmodellen en zetten resoluut in op digitale productieprocessen, die ze maximaal inzetten, in combinatie met een sterk mensvriendelijke aanpak. De titel is drie jaar geldig.

Dit zijn de drie bedrijven die de titel van 'Factory of the Future' ontvingen tijdens een door Digital Wallonia georganiseerde online persconferentie op 19 juni:

Jumo Automation 

Jumo Automation is een toonaangevende fabrikant van industriële sensoren en automatiseringsoplossingen. Het bedrijf levert totaaloplossingen om metingen uit te voeren, van sensoren tot volautomatische systemen voor het meten van onder meer temperatuur, druk, debieten, luchtvochtigheidsgraad, ... De award werd uitgereikt aan managing director Bruno Radermacher.

Alstom Belgium

De twee excellence centres van Alstom Belgium zijn pionier op het gebied van duurzame en slimme mobiliteitsoplossingen. Ze ontwikkelen spoorsignalisatietechnologie, tractiesystemen en hulpconverters. Xavier Champaud, directeur van de vestiging in Charleroi, nam de award in ontvangst.

 

Valeo 

Valeo is binnen de groep waartoe het behoort een van de modelsites. In deze ongeveer 900 werknemers tellende Belgische vestiging worden multifunctionele verlichtingssystemen voor de automobielsector geassembleerd. Het bedrijf investeert sterk in doorgedreven automatisering en in volledige digitalisering van zijn processen. Ze verlengden vorige week de Usine du Futur-titel die ze in 2017 voor het eerst behaalden. Eric Genin, Site Manager, nam de bijbehorende award in ontvangst.

"We feliciteren Jumo Automation en Alstrom met hun toetreding tot de groep 'Factories of the Future', evenals Valeo met het hernieuwen van zijn titel! Bij Sirris weten we hoeveel moeite en werk het bedrijven kost om een dergelijk niveau te bereiken. We hopen dat ze een voorbeeld zijn voor de anderen!" - Jean-Claude Noben, regionaal directeur Wallonië bij Sirris.

Naast de 'Factories of the Future' zijn er ook de Made-Different-ambassadeurs, bedrijven die innovatieve initiatieven hebben opgezet binnen een of meer digitale en technologische transformaties. Ze hebben het potentieel om vrij snel door te groeien tot Factory of the Future. De Made Different-ambassadeur van 2020 is Thales Alenia Space.