Drie cases tonen geoptimaliseerde productie van ledverlichtingssystemen

Recent werd het VIS-interclusterproject 'Verlichtingsindustrie 4.0' afgerond. Dit project, een samenwerking tussen Sirris en het Light & Lighting Laboratory van KU Leuven, bracht geavanceerde productietechnologieën naar de Belgische lichtindustrie, vertegenwoordigd door Groen Licht Vlaanderen. Binnen het project werden enkele interessante cases gerealiseerd.

De algemene doelstelling van het project 'Verlichtingsindustrie 4.0' was om het kennisniveau op het vlak van productietechnologie in de verlichtingssector te verhogen, zodat de 'Verlichting van de toekomst' ('Verlichting 4.0') in Vlaanderen ontwikkeld en geproduceerd kan worden. Om deze doelstelling te halen werd het potentieel van state-of-the-art productiemiddelen voor verschillende componenten van een verlichtingstoestel individueel en geïntegreerd op een pilootlijn gedemonstreerd.

Het project richtte zich in de eerste plaats tot de verlichtingssector, meer bepaald tot de bedrijven in deze sector die verlichtingssystemen voor publieke en private infrastructuur (kantoorgebouwen, woningen, straten, pleinen, stadia, ...) produceren. Daarnaast was er eenzelfde uitdaging naar digitalisering van de productie en het inzetten van state-of-the-art productiemiddelen voor de maakindustrie en hun technologieleveranciers om te evolueren naar Industrie 4.0.

Enkele cases die werden verwezenlijkt vindt u op Techniline.