Drie biomimetische robots

Een robot met een navigatiesysteem geïnspireerd op de woestijnmier. Een drone die op stok kan gaan zoals een vogel of hangen als een vleermuis. Grijpers die objecten kunnen opslorpen zoals vleesetende planten die insecten vangen.

Het biomimetisme is sedert enkele jaren een bron van inspiratie voor de ingenieurs en zeker op het vlak van robotica. Hieronder zijn drie voorbeelden beschreven van robots waarvan bepaalde functies uit de natuur gegrepen zijn.

Een robot die inspiratie vond in de woestijnmier

De woestijnmier verplaatst zich heel veel in de loop van de dag en beschikt over een ongezien goed navigatiesysteem, hoewel de mier slechts enkele duizenden neuronen gebruikt. In zijn omgeving worden feromonen ogenblikkelijk vernietigd door de extreme warmte zodat de mier er iets anders op moet vinden om veilig en wel te navigeren in deze vijandige omgeving. Het dier oriënteert zich met behulp van de gepolariseerde configuratie van het zonlicht en berekent de afgelegde afstand op basis van het principe van een stappenteller en de optische flux, d.w.z. de snelheid waarmee de bodem verschuift in het gezichtsveld.

Lees meer op Techniline.