Digitalisering en cybersecurity moeten hand in hand

De steile opmars van de digitalisering heeft ook een duistere keerzijde: ze gaat gepaard met een explosieve toename van de cybercriminaliteit. Dat het om een algemeen probleem gaat, bewijst de recente cyberaanval op provider Belnet, waardoor websites van overheidsinstellingen en universiteiten hinder ondervonden. Een probleem dat dus ook uw aandacht verdient!

Op 4 mei kreeg Belnet, aanbieder van internet die onder de bevoegdheid van de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid valt, het centrale internetknooppunt in ons land beheert en internetverkeer mogelijk maakt voor de computersystemen van hogescholen en universiteiten, onderzoekscentra en overheidsbedrijven, te maken met een ongeziene cyberaanval. Ook andere telecomproviders als Telenet en Proximus kregen, in meer of mindere mate, met de aanval te maken. Hierdoor ondervond het internetverkeer hinder. Eerder al waren Smartschool, diverse middelbare scholen en andere Vlaamse organisaties het slachtoffer van een dergelijke aanval.

Het ging telkens om een ‘Ddos-aanval’, waarbij websites bestookt worden met duizenden aanvragen tot ze overbelast raken en blokkeren. Doel van het opzet zou de overheidswebsites platleggen geweest zijn, wat niet gelukt is, al had Belnet even de handen vol. De bestaande beveiliging heeft weliswaar haar werk gedaan, maar zelfs premier De Croo erkent dat cyberaanvallen een nieuwe dagelijkse realiteit zijn, waarop we ons moeten voorbereiden. Dat is een gouden raad, die ook de bedrijven beter ter harte nemen, zo blijkt uit onderzoek.

Cyberveiligheid en onze industrie

Tijdens een gezamenlijke persconferentie op 27 april, die ook live werd gestreamd en actief bijgewoond, hebben, Sirris, Agoria Howest en UGent de resultaten van het eerste grote onderzoek over de cyberveiligheid in de Belgische maakindustrie gepresenteerd. Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de maakbedrijven in ons land vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Daartegenover staat dat slechts een kleine kopgroep van 10 procent van de maakbedrijven vandaag over een degelijk uitgebouwd beveiligingsbeleid voor zijn IT- en operationele technologie (OT) blijkt te beschikken.

Het volledige verslag van deze persconferentie kunt u lezen op de website van Agoria.

Bescherm uzelf... met de nodige hulp

Het is essentieel dat elk bedrijf dat digitalising binnen brengt ook aan de beveiliging van zijn digitale data, producten en diensten denkt. Het cybersecuritylandschap is continu in verandering, waardoor we ook continu alert moeten blijven. De recente aanval is voorbeeld van hoe wijdverbreid en verwoestend dit kan zijn. De aanval gebeurde op een dinsdag en bracht problemen voor een 200-tal instellingen in het totaal, naast thuiswerkende studenten en ambtenaren, maar ook online diensten als Tax-on-Web en het boekingsysteem voor vaccinatie en diensverleners als MIVB en Fluxis ondervonden hinder.

Wat is de impact ervan? Algemeen genomen is er nooit een definitieve, onveranderende bescherming voor Ddos-aanval mogelijk, aangezien dit afhankelijk is van het trafficvolume dat de server aankan. Met de groeiende computingkracht - deze aanval omvatte gecombineerde kracht uit 29 landen - moeten we waakzaam zijn en de Ddos-afscherming en filteroplossingen voortdurend upgraden.

Het is alvast mogelijk u te weren tegen de meest gangbare Ddos-aanvallen, zo leert alvast volgend artikel van VLAIO, dat enkele relevante tips bevat.

Het agentschap zette eerder dit jaar nog zijn cybersecurity-verbetertrajecten op, die een aanbod van diensten omvatten binnen een raamcontract van de Vlaamse overheid. Dit aanbod ondersteunt kmo’s in Vlaanderen bij het verbeteren van hun cyberveiligheid. Sirris en Agoria kunnen u als neutrale kennispartners verder informeren en helpen om de juiste keuze te maken.

Ook Sirris & Agoria kunnen u helpen uw cyberbeveiliging te verbeteren en organiseren de masterclass 'Cyberveilig in 30 stappen'. In vier sessies en met individuele begeleiding 30 bieden we u haalbare en onmiddellijk toepasbare stappen waarmee u de cyberveiligheid in uw bedrijf naar een aanzienlijk hoger niveau kunt tillen. Meer weten over deze praktische, no-nonsense masterclass? Lees er alles over in onze agenda!

Of volg ons gratis webinar vol eenvoudige oplossingen en optimale praktijken om de cyberveiligheid op de productievloer en in kantoornetwerken te verbeteren. Tijdens dit webinar stellen we de belangrijke cyberveiligheidsoplossingen voor en lichten de optimale praktijken toe om de cyberveiligheid in de productie te verbeteren. 

Tags: