Digitaal responsieve maakbedrijven groeien sneller dan hun concurrenten

Wat hebben enkele snelle groeiers in de maakindustrie met elkaar gemeen? Ze investeerden in een doorgedreven digitale ondersteuning van hun productieprocessen, van offerteaanmaak over werkvoorbereiding en productieaansturing tot levering. Zo kunnen ze uiterst snel op klantvragen reageren en wordt hun groei niet langer belemmerd door de nood aan bijkomend geschoold personeel.

Enkele voorbeelden.

Protolabs

Protolabs onstond in 1999 als 'garagebedrijf' voor de automatisering van spuitgieten. Het groeide door tot een 'on-demand' maakbedrijf met een omzet van 150 miljoen euro in 2014. Protolabs ambieert nu een verdere groei naar een omzet van 1 miljard. Een offerte wordt binnen enkele uren aangemaakt. De levertijd voor spuitgietproducten bedraagt 1-15 dagen, voor CNC-verspaning 1-3 dagen en voor 3D-printing 1-7 dagen. Deze snelheid ondersteunt klanten bij snelle iteraties in het ontwerp, het valideren van ontwerpen met functionele onderdelen en het verkorten van hun time-to-market.

Met een ultrasnelle on-demand productie helpt Protolabs zijn klanten bij het overbruggen van de fase van prototypes naar serieproductie, het beheersen van de volatiliteit in vraag of het overbruggen van verstoringen in hun toeleveringsketen. Software automatiseert de operaties van de standaardproductie, medewerkers focussen op de ondersteuning van klanten bij specifieke, moeilijke productievragen. Zo is Protolabs een digitaal bedrijf naast een maakbedrijf.


(Bron: Protolabs)

247TailorSteel

De software van 247TailorSteel genereert online binnen een minuut een offerte vanuit een CAD-model voor op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen. Software automatiseert de aansturing van de productieprocessen en de programmering van de machines. Een geavanceerd machinepark en een doorgedreven automatisering van de productievloer zorgen voor kortere installatie- en omschakeltijden en ondersteunen een first-time-right productie.
Enkele feiten van wat het bedrijf sinds 2007 bereikt heeft: 130.000 kg aan productie van platen per dag, 2.000 m aan productie van buis per dag, 50.000 tot 70.000 verwerkte producten per dag. 247TailorSteel beschikt over een ultramodern machinepark met 33 vlakbedlasers, 5 buislasers, 15 kantbanken en 4 machines voor kantafronding. De onderneming telt 300 medewerkers, de omzet groeit jaarlijks met meer dan 20 procent. De aanpak vormde een solide basis voor expansie in een bijkomende productielocatie in Duitsland.

Een niche of uw toekomstige concurrent?

Protolabs en 247TailorSteel zijn niet alleen. Ook andere bedrijven groeien vanuit een niche, met producten en productie waarvoor de doorlooptijd en responsiviteit cruciaal is, maar waarbij productiekost niet de belangrijkste factor is. Ze verleggen drastisch de standaard aangeboden doorlooptijd. Echter, vanuit deze niche kunnen ze steeds verder en effectiever doordringen richting een kosteneffectieve productie van onderdelen. De initiële uitdagingen zijn groot, maar daarna maken software en automatisatie hen zeer snel opschaalbaar en beperken ze de nood aan geschoold personeel in de productie. Hun groei kan dan snel marktaandeel van traditionele maakbedrijven inpalmen. Groothandels worden geconfronteerd met maatwerk op grote schaal, waardoor hun positie als leverancier van halffabricaten onder druk komt te staan.

Steeds meer bedrijven voelen de digitale adem van deze voorlopers in hun nek. Maar hiermee omgaan en hierop reageren is niet zo eenvoudig. Voelt u dit ook aan als een dreiging of wil u deze responsiviteit evenaren? Neem contact met ons op om uw behoeftes en kansen, context en uitdagingen op dit gebied te verkennen.

(Bron foto bovenaan: https://www.247tailorsteel.com/en/about-247tailorsteel)