Demonstrator toont mogelijkheden operatorondersteuning voor seriegrootte 1

Operatorondersteuning wordt een steeds belangrijkere topic in de fabriek van de toekomst. In het kader van de proeftuinen Industrie 4.0 kon u op 28 november al kennismaken met de demonstrator die Sirris in haar site in Kortrijk heeft opgebouwd. Een terugblik.

In de eerste reeks VLAIO-proeftuinen kunnen ondernemingen kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. De slimme assemblagecel die opgebouwd werd in het Smart & Digital Factory Apllicatielab in Kortrijk demonstreert een aantal technologieën in het domein van operatorondersteuning.

In de productiecel wordt getoond hoe een product vanuit een 25-tal onderdelen in zeer veel varianten telkens op maat van de klant kan vervaardigd worden in seriegroote 1.  Hiervoor doen we een beroep op drie technologieën:

Gepersonaliseerde digitale werkinstructies en dashboards zorgen ervoor dat de operator op het juiste moment, op de juiste plek de nodige informatie krijgt om het werkstuk te monteren. De trigger is telkens het detecteren van een RFID-tag. Hierna verschijnt de bijbehorende informatie van het specifieke productieorder op het scherm.

Twee van de zes werkcellen zijn uitgerust met cobots. Eén voor het kracht-gestuurd verlijmen van een component, een tweede voor het kwalitatief aanbrengen van schroeven door middel van een intelligente schroefunit die door een cobot gemanipuleerd wordt.

De derde technologie is slimme materiaalaanvoer en -presentatie. De aanvoer van componenten gebeurt door een combinatie van Kanban en kitting. De Kanban-herbevoorradingscyclus wordt digitaal verwerkt vanaf het operator-dashboard.

Wat mogelijk is in de assemblagecel, kunt u zien in volgend filmpje: 


Erkenning voor problematiek

Een 25 bezoekers uit verschillende takken van de maakindustrie woonden het event bij. Velen van hen, zowel kmo’s als grotere bedrijven, hebben gemerkt dat de complexiteit voor de operator op de werkvloer toeneemt en toonden interesse om een aantal van de gedemonstreerde technologieën te implementeren.

Ook in het Innovatief Bedrijfsnetwerk Digitising Manufacturing komt het thema van operatorondersteuning aan bod. In dit netwerk krijgen bedrijven de unieke kans om met collega’s ideeën en uitdagingen uit te wisselen, om gelijktijdig met technologieaanbieders deze uitdagingen te bespreken en vervolgens binnen een samenwerkingsverband via demonstrators een aanzet tot oplossing te genereren. Nieuwe leden in het Bedrijfsnetwerk, zowel vanuit de maakindustrie als vanuit de technologieaanbieders, zijn nog altijd welkom.

Meer weten over onze activiteiten rond cobots? U vindt meer informatie terug op volgende webpagina.

Wilt u zelf experimenteren met deze technologieën of meer weten over de mogelijkheden van slimme assemblage ? Neem contact met ons op of kom naar een van onze volgende events!