Democel toont mogelijkheden van slimme assemblage

Het Sirris Smart and Digital Manufacturing Labo organiseert in samenwerking met UAntwerpen-Op3Mech op 14 maart een praktijkgerichte workshop. Centraal staat het gebruik van slimme technologieën als hulpmiddelen van de operator bij assemblage. 

In een Industrie 4.0-context valt de operator niet weg, maar werkt hij efficiënter dankzij de inzet van allerlei slimme technologieën, waaronder cobots en visiesystemen. Tijdens deze workshop geven we uitleg bij de verschillende technologische mogelijkheden en tonen we hun eigenschappen in de praktijk, via casestudies en demonstraties. 

Slimme assemblagecel 

Sirris zal op dit event een democel voorstellen die recent in het Smart and Digital Manufacturing Labo werd ontwikkeld. De cel is opgezet op basis van een relatief klassieke productiecel, waarop assistieve en digitale technieken werden toegepast, en bestaat uit zes deelcellen, waarin verschillende handelingen moeten worden uitgevoerd. Met deze kleine assemblagecel kunnen een 25-tal onderdelen met seriegrootte 1 op maat van de klant worden vervaardigd.  

Slimme dashboards zorgen ervoor dat de operator op het juiste moment en de juiste plaats de juiste informatie krijgt over de opdracht die hij aan het uitvoeren is. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van projectie van info en detectie van de handelingen. Een cobot is fysiek aanwezig naast de operator en voert autonoom taken uit. Een mobiele robot staat in voor de autonome toelevering van onderdelen. 

Kenmerkend voor de demonstrator zijn zijn transparantie en de ondersteuning van de operator die complexiteit in productie beheersbaar maken. Dit maakt de cel uitermate interessant voor kmo's uit de maakindustrie. 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van slimme assemblage? Kom dan naar de workshop op 14 maart! Meer info over dit event vindt u in onze agenda.  

Wat mogelijk is in de assemblagecel, kunt u zien in volgend filmpje: