De toekomst van composieten in duurzame mobiliteit

Hoe zullen composietmaterialen de toekomst van de mobiliteit ondersteunen en wat kunnen we leren van de huidige trends en innovaties? Op deze vragen trachtte het symposium 'Composieten in duurzame mobiliteit' in Gent op 30 januari een antwoord te geven.

Het symposium werd georganiseerd door KU Leuven, IBN Composieten - Agoria en Sirris - SLC-Lab, met de steun van Design Museum Gent.

Conclusies van het symposium

Een lagere CO2-uitstoot en minder materiaalafval zullen tot een aanzienlijk lagere ecologische impact van de mobiliteitsinitiatieven leiden. Dankzij de composietmaterialen kunnen zowel de automobiel-, lucht- en ruimtevaartsector als de medische sector van orthesen en prothesen deze doelstelling bereiken. Om tot een lichter gewicht en lagere kosten te komen, worden bestaande composietmaterialen gehard, cyclustijden ingekort en materialen geoptimaliseerd voor toepassingen als H2-tanks en elektrische voertuigen. Bovendien vinden gerecycleerde koolstofvezels hun weg naar nieuwe producten in de vorm van gebonden textielvlies of verstevigingen met korte vezels, terwijl gerecycleerde glasvezels als additieven voor nieuwe materialen worden gebruikt.

Naast de verbetering van de materialen is een waardeketenbenadering cruciaal voor een duurzamere mobiliteit. Materiaalleveranciers werken meer samen met eindgebruikers in applicatielabo's, waar het ontwerp van composieten en de composietmaterialen samensmelten tot nieuwe concepten. Dankzij de ontwikkeling van slimme modulaire voertuigen kan bijvoorbeeld de wachttijd tijdens verplaatsingen drastisch worden verkort. In dergelijke concepten zijn de composietmaterialen van essentieel belang voor rendabele en ecologisch verantwoorde oplossingen.

Het event gaf aanleiding tot inspirerende interacties tussen ontwerpers en experts in composieten, om tot nieuwe productontwerpen te komen en betere composieten verder te ontwikkelen.

Tentoonstelling 

De locatie was Design Museum Gent, waar de tentoonstelling 'Fibre-Fixed. Composites in Design.' een uitgebreide selectie van designprojecten met composietmaterialen voorstelt. De presentatie toont een verrassend overzicht van wat mogelijk wordt wanneer vezels met een (bio)kunststof worden gecombineerd tot vezelversterkte composietmaterialen. Ontwerpen met composietmaterialen kadert in de context van actuele uitdagingen: klimaatopwarming, ecologische impact, duurzaamheid, mobiliteit, vergrijzing van de bevolking en digitalisering. De conservatoren Ignaas Verpoest (KU Leuven) en Lut Pil (LUCA School of Arts) focussen op de ontwikkelingen van de voorbije vijf jaar en presenteren te verwachten doorbraken voor de komende jaren.

Wenst u meer te weten over de mogelijkheden van en met composieten? Neem contact met ons op !