De oppervlaktestructuur beter beoordelen dankzij rasterelektronen-microscopie (REM)

Sirris heeft een rastermicroscoop waarmee we structurele en dimensionele analyses kunnen uitvoeren. Hiermee kunnen we bedrijven helpen om de oorsprong van een gebrek in hun product te identificeren of om er de kwaliteit van te controleren. Er zijn tal van toepassingen, vooral in de materiaalwetenschap, biologie en elektronica.

De rasterelektronenmicroscoop is een microscoop die hogeresolutiebeelden kan nemen van het oppervlak van een staal. De REM-beelden zijn driedimensioneel en kunnen gebruikt worden om de structuur van het oppervlak van het staal te beoordelen.

In een typische REM worden elektronen uitgezonden door een wolfraamkathode en worden ze vervolgens versneld naar een anode. Als de primaire elektronen het oppervlak raken, worden ze verspreid door de atomen van het staal. Dankzij de fenomen van deze verspreiding plant de elektronenbundel zich efficiënt voort en vult ze een volume in de vorm van een druppel water, het zogenaamde interactievolume, dat zich uitstrekt van enkele nanometer tot enkele micrometer van het oppervlak. De interacties in dit gebied zorgen ervoor dat er vervolgens elektronen worden uitgestuurd die gedetecteerd worden en een beeld opleveren.

Er zijn tal van toepassingen, vooral in de materiaalwetenschap, biologie en elektronica. De onderstaande foto's geven enkele voorbeelden:

Beeld van de korrelgrootte gebruikt in additive manufacturing (1) , nazicht van de grootte van de deeltjes die de standaard vormen voor meettoestellen van de korrelgrootteverdeling (2), aantonen van nanotubes uit koolstof (3), analyse van de structuur van een oppervlak (4), analyse van het breukbeeld van een composietmateriaal (vezelverdeling: 5) en van een thermoplastisch materiaal (bestaand uit 40% PP en 60% de PC: 6)

Wenst u meer informatie over de controlemethode voor de kwaliteit van testen die Sirris toepast? Ga naar de page hierover op onze website.

Tags: