De mogelijkheden van gerobotiseerd schroeven

Recent zette Sirris een demonstrator op om de mogelijkheden van gerobotiseerd schroeven te tonen. Hoe gaat u te werk? Wat zijn de verschillende opties en aandachtspunten? We bekijken ze in detail.

Sirris zette een demo op om de mogelijkheden van gerobotiseerd schroeven te testen. Deze productiecel is een onderdeel van de Factory 4.0-demonstrator, een volledige assemblagelijn waarin mens en machine met en naast elkaar werken. Om elk aspect verder uit te diepen werd een aparte demo rond schroeven opgezet.

Waarom gerobotiseerd schroeven?

In een productiecel of -lijn is schroeven meestal een repetitieve taak, die als saai kan worden beschouwd en bovendien belastend kan zijn voor de polsen van de operator. Automatisering kan hier een oplossing bieden, die daarbij de kwaliteit en voorspelbaarheid van het proces kan bevorderen. Een robot werkt immers altijd aan hetzelfde tempo en kan in principe continu werken. De schroever - die zowel manueel bediend kan worden als gerobotiseerd - zorgt ervoor dat het koppel altijd gelijk is en bewaakt dit. De cyclustijd voor een bewerking - de bewegingen tussen presenter en schroeflocatie - zal altijd constant zijn. Ook kunnen alle bewegingen, de tijd die ze nodig hebben en alle hiermee verbonden data geregistreerd en opgeslagen worden, voor analyse, optimalisatie of tracering.

Op die manier wordt gecontroleerd schroeven aan een constante, voorspelbare snelheid mogelijk, ter ondersteuning van de operator die zo meer tijd krijgt voor andere activiteiten.

maak kennis met gerobotiseerd schroeven in volgend filmpje:

Lees meer op Techniline.

De demonstrator werd ontwikkeld in het kader van het Interreg-project Factory 4.0 en maakt deel uit van de Smart Assembly Cell-demonstrator, de pilootlijn die opgesteld staat in het Smart & Digital Factory Application Lab in Kortrijk.

Tags: