Sirris investeert miljoen euro in infrastructuur voor fabriek van de toekomst

Bedrijven kunnen in Hasselt voor het eerst in ons land gebruik maken van Baxterrobot 

Op 26 februari opent Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, in Hasselt de deuren van zijn volledig vernieuwde test- en ontwikkelruimte voor bedrijven. Het investeert daarvoor goed 850.000 euro, onder meer in een Baxterrobot, een van de eerste in Europa. Deze robot, die menselijke handelingen kan kopiëren, maakt een vlottere samenwerking mogelijk tussen mens en machine. Alle investeringen maken deel uit van het Factory of the Future-project van Sirris en Agoria, de federatie voor de technologische industrie. Door bedrijven te laten uitgroeien tot fabrieken van de toekomst, willen Sirris en Agoria bedrijven helpen sterker te staan in de internationale concurrentie.

In totaal investeerde Sirris op eigen kracht 850.000 euro in de nieuwe bedrijfsinfrastructuur in Hasselt/Diepenbeek. Daarvan ging 750.000 euro naar machines voor precisiebewerkingen op microniveau en 100.000 euro naar smart production-toepassingen (robotica). Die stevige injectie moet Belgische bedrijven klaarstomen voor wat in de maakindustrie ‘advanced manufacturing’ wordt genoemd: een verzamelnaam voor slimme, precieze en digitale productieprocessen. De nieuw beschikbare productieapparatuur betekent een echte boost voor het Limburgse en het nationale onderzoeks- en bedrijvenlandschap.

Unieke infrastructuur binnen handbereik

Na geslaagde proefprojecten in samenwerking met gebruikersgroepen – 25 bedrijven voor precision manufacturing en 15 bedrijven voor de smart production-toepassingen – stelt Sirris zijn state-of-the-art infrastructuur in Diepenbeek volledig ter beschikking van de maakindustrie. Belgische bedrijven kunnen er volop het potentieel van de nieuwste productietechnologieën verkennen. Tijdens livedemonstraties kunnen ze daar vandaag voor het eerst kennis mee maken. 

Voorbeelden van de beschikbare toptechnologieën zijn de spraakmakende Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België) en een precisiecel, met een hightech frees- en meetmachine voor bewerkingen op microniveau (eveneens de eerste in ons land).  

Factories of the Future

Alle investeringen in Diepenbeek maken deel uit van het Factory of the Future-project van Sirris en de sectorfederatie voor de technologische industrie, Agoria. Dat biedt maakbedrijven ondersteuning en inspiratie in hun evolutie naar toekomstbestendige en -gerichte organisaties.

Meer informatie vindt u op www.madedifferent.be.  

 

Partners: 
Made Different