Sirris investeert 400.000 euro in state-of-the-art coatinginfrastructuur

Domains: 
Deklagen

Sirris investeert 400.000 euro in state-of-the-art coatinginfrastructuur

Op dinsdag 12 april stelt Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, zijn nieuwe infrastructuur voor smart coating voor aan het publiek. Het Smart Coating Application Lab in Diepenbeek krijgt er een spuitcabine bij en een teach-by-demonstrationrobot. Sirris investeerde in totaal 400.000 euro in de state-of-the-art installatie die coating toegankelijker moet maken voor bedrijven.

In het Smart Coating Application Lab deed Sirris de voorbije jaren flink wat kennis op in nat-chemische coatings. De ambitie van deze test- en ontwikkelruimte? Bedrijven ondersteunen om hun producten extra toegevoegde waarde te geven door het gebruik van functionele coatings: van bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijkheid over slijtvastheid tot zelfs antimicrobiële eigenschappen.

Om maakbedrijven voortaan nog beter te kunnen servicen, investeerde Sirris 400.000 euro in een up-to-date spuitcabine en een teach-by-demonstrationrobot. Dat is een robot die slechts minimale programmatie nodig heeft en nadoet wat de operator hem toont. Bedoeling van de gloednieuwe infrastructuur is om het coatingproces nog toegankelijker te maken, vooral voor kleine bedrijven.

Livedemonstratie van functionaliteiten

In de spuitcabine met teach-by-demonstrationrobot kunnen bedrijven aan de slag om prototypes en kleine series van grote stukken voor te behandelen, te coaten en te curen. Onder deskundige begeleiding van Sirris-experts kiezen ze de juiste coating, produceren ze prototypes en integreren ze het coatingprocedé in hun productiecyclus.

Nu de infrastructuur helemaal op punt staat, wordt ze op dinsdag 12 april officieel geopend.  Naast livedemonstraties van de diverse functionaliteiten van de robot zullen in de spuitcabine onder meer 3D-geprinte componenten worden gecoat.

Baanbrekende innovatie uit de VS

Tijdens het openingsevent tekent ook SLIPS Technologies present. Deze Amerikaanse technologiestart-up zal zijn innovatieve coatingtechnologie voorstellen aan het publiek. SLIPS, kort voor ‘slippery liquid-infused porous surfaces’, maakt een ultragladde afwerking van oppervlakken mogelijk, waardoor viskeuze vloeistoffen er niet langer aan blijven kleven.

Deze baanbrekende technologie biedt een oplossing voor veelvoorkomende problemen in tal van industrieën: kunststoffen die aan matrijzen blijven kleven, ijs aan koelkastonderdelen, bacteriën aan medische apparatuur enzovoort.