Dit zijn ze: de 7 nieuwe fabrieken van de toekomst

Agoria en Sirris stomen meer dan 200 bedrijven klaar voor Industrie 4.0

E.D.&A. uit Kalmthout, JTEKT Torsen Europe uit Strépy, Ontex uit Eeklo, Punch Powertrain uit Sint-Truiden, TE Connectivity uit Oostkamp, Biobakkerij De Trog uit Ieper en Van Hoecke NV uit Sint-Niklaas zijn de nieuwe fabrieken van de toekomst. Zij volgen Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan op als laureaten van de Factory of the Future awards. “Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in de modernisering van hun machines, digitalisering én in hun medewerkers dat ze vandaag op productievlak internationaal tot de wereldtop behoren,” legt Herman Derache, Algemeen directeur van Sirris, uit. Technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, begeleiden momenteel meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar fabriek van de toekomst. “Wij willen onze bedrijven klaarstomen voor de vierde industriële revolutie.”, aldus Wilson De Pril, directeur-generaal Agoria Vlaanderen. “Agoria en Sirris willen daarbij niet blijven steken in de theorie rond concepten als industrie 4.0 maar bedrijven in the field klaar maken voor de toekomst. Vlaanderen heeft alle troeven om van de slimme maakindustrie een economisch speerpunt te maken.” 

Wat is een fabriek van de toekomst? 

Uitgroeien tot een fabriek van de toekomst, gebeurt niet op één dag. Agoria en Sirris werkten een ambitieus transformatieplan uit. Het gaat om een sectoroverschrijdend meerjarenprogramma. Tientallen specialisten helpen bedrijven via sensibilisering, scans, individuele begeleiding en collectieve ondersteuning hun productontwikkeling- én productieactiviteiten te verbeteren. 

“Doel is om via zeven transformaties uit te groeien tot de fabriek van de toekomst” zegt Herman Derache. “Zo’n fabriek werkt zeer energie-efficiënt en springt zorgvuldig om met grondstoffen, waar mogelijk via recyclage. Zij beschikt over een hoogtechnologisch productieapparaat, mikt op producten met een hoge toegevoegde waarde en speelt zeer snel en flexibel in op de vragen van de klant. Fabrieken van de toekomst werken vaak nauw samen in netwerken met anderen bedrijven of kenniscentra. 

Medewerkers centraal 

“Ook in andere westerse landen als de Verenigde  Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland wordt opnieuw volop op de maakindustrie ingezet,” zegt De Pril. “Maar ons programma is uniek, in die zin dat we erg veel nadruk leggen op de rol van de medewerkers in de fabriek van de toekomst”. Meer en meer worden verantwoordelijkheden gelegd bij zelfsturende teams van flexibele en betrokken medewerkers. Het management werkt omkaderend. “De overgang naar ‘de maakindustrie 4.0’ zal echter ook heel specifieke technologische knowhow vragen bijvoorbeeld rond geconnecteerde machines en componenten, data-innovatie, internet of things, … kennis 4.0 wordt essentieel”.  Via een intensief traject met de bedrijven, helpen Agoria en Sirris bedrijven zich als organisatie te transformeren en de juiste vaardigheden en knowhow bij de medewerkers niet alleen op te bouwen maar ook duurzaam te borgen. 

Vandaag worden in Antwerpen zeven bedrijven bekroond met een award ‘Factory of the future’. Zij investeerden in de uitbouw tot fabriek van de toekomst en doorliepen een uitgebreid assessmentproces. Intussen doorlopen al meer dan 210 bedrijven transformaties via het begeleidingsproces. Het gaat om bedrijven in een brede waaier van sectoren (technologische industrie, voeding, textiel, papier, farma, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, …). Het gaat zowel om grote ondernemingen als kmo’s, verspreid over alle Vlaamse provincies en ook een tiental bedrijven in Wallonië en Brussel. Agoria en Sirris maken zich sterk dat er tegen 2018 niet minder dan 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen binnenhalen. Tegen die tijd willen ze 500 bedrijven hebben die zich op die manier aan het transformeren zijn. 

Het transformatieproces van bedrijven kan beter en sneller gebeuren als er maximaal samengewerkt wordt met gespecialiseerde kenniscentra. Daarom vraagt Agoria dat Flanders Make, het strategische onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie, kan doorgroeien tot een toonaangevend onderzoeksplatform met de nodige overheidsfinanciering dat bedrijven kan ondersteunen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling rond flexibele productie en geconnecteerde machines. Daarbij is een structurele samenwerking rond het thema ‘digitalisering van de maakindustrie’ nodig tussen Sirris en Flanders Make met de andere onderzoekscentra van topniveau in dit domein: iMinds (software) en Imec (nano-elektronica en sensoren). “Vlaanderen kan hier mee met de Europese top, en moet van digitalisering van de maakindustrie dan ook een beleidsprioriteit maken”, volgens Wilson De Pril. 

Onze nieuwe fabrieken van de toekomst 

Zeven ondernemingen uit de maakindustrie worden dit jaar beloond voor hun inspanningen om uit te groeien tot fabriek van de toekomst. De uitreiking brengt ook dit jaar meer dan 300 aanwezigen en prominenten uit de industrie samen. Biobakkerij De Trog, ED&A, JTEKT, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV volgen Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan op als laureaten van de awards. 

E.D.&A.

De familiale kmo E.D.&A. ontwikkelt en produceert custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten, dit voor industriële en consumententoepassingen. Sinds een drietal jaar heeft de onderneming zijn eigen productie ('insourcing') in Kalmthout, waar het bedrijf grondig automatiseerde, zodat kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden aanzienlijk verbeterden. Samenwerking is ook hier cruciaal, onder ingenieurs, productie- en testmedewerkers, over de afdelingen heen, maar ook met bedrijven  - partners en klanten - uit binnen- en buitenland. Dit vertaalt zich in steeds nieuwe en innovatieve ideeën en doorbraakprojecten die het mogelijk maken ook grote reeksen in België te produceren. Naast het vergaren van kennis in eigen huis en automatisering wordt ingezet op 'first time right', efficiëntie, 'lean product development' en ecologie. Als 'externe elektronica-afdeling van de klant' kon E.D.&A. (Electronics, Development & Assembling) op 12 jaar tijd zijn omzet meer dan vervijfvoudigen. 

JTEKT Torsen Europe

JTEKT Europe uit Strépy-Bracquegnies is wereldwijd marktleider in de productie van slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving. Naast produceren doet het ook aan R&D en heeft een eigen testinfrastructuur. Om zijn positie te handhaven en verder te groeien - men wil naar grotere volumes, meer diversiteit in producttypes en een groter klantenbestand - wordt geïnvesteerd in mensen en materiaal, in (lokale) R&D en technologie. Men kiest voor een doordachte aanpak van integratie en efficiëntie, automatisering en digitalisering, eco-conceptie en -productie. JTEKT staat voor intensieve samenwerking, met klanten waarmee en waarvoor het producten op maat ontwikkelt, en met het eigen personeel, dat kan rekenen op verantwoordelijkheid, flexibiliteit en zelfontplooiing. De resultaten over de laatste vier jaar zijn een sterke groei in personeel en een meer dan verdubbeld volume. De energie-efficiëntie verbeterde met meer dan 54 procent tussen 2005 en 2012, het productgewicht van verschillende differentiëlen daalde met meer dan 40 procent. 

Punch Powertrain

Wat begon als een dochter van DAF groeide uit tot Punch Powertrain, onafhankelijke ontwikkelaar en producent van automatische transmissiesystemen, met hoofdzetel in Sint-Truiden. Deze internationale speler maakt zich sterk in productontwikkelingen voor hybride en elektrische voertuigen. Kennis en innovatie in proces en productie zijn de kern van het duurzame businessmodel: product- en procesontwikkeling en productie van key-componenten gebeuren in België, eindassemblage van de transmissiesystemen in de buurt van de klant (momenteel 100 procent in de eigen Chinese fabriek). In productie zijn betrokkenheid en zelfsturing de basis voor een algeheel verbeteringsproces. Centraal staan teamwerking, planning, kennisdeling en de ontwikkeling van talent en competenties. 5S-housekeeping is de basis voor een goed georganiseerde fabriek, voor procesinnovatie wordt Kaizen toegepast; procesverbeteringen worden in zelfsturende teams uitgevoerd. De komende vijf jaar zullen omzet, volume en personeel jaarlijks met 50-70 procent groeien. Om dit te realiseren werkt Punch onder meer samen met externe partijen op alle niveaus en in alle afdelingen.  

TE Connectivity

Multinational TE Connectivity produceert in zijn vestiging in Oostkamp diverse componenten voor de automotive. Niet alleen worden de productielijnen er zelf ontworpen en gebouwd, de site fungeert voor veel nieuwe machines en productielijnen als pilootplant en is voorloper in verschillende procestechnologieën binnen het bedrijf. Om te kunnen verder groeien zet TE Connectivity onder meer in op het efficiënt ontwerpen en maken van speciaal-producten. Productielijnoptimalisatie, groei in productie en productiviteit, en ecologische ingrepen staan centraal.  Daarnaast zet het zeer sterk in op een wendbare en zelfsturende procesorganisatie. De vestiging stelt zo'n 700 mensen te werk, een cijfer dat stabiel bleef  ondanks een gematigde productiegroei en opeenvolgende productiviteitstijgingen. Gemiddelde doorlooptijden werden de laatste vier jaren gehalveerd. Processen monitoren zichzelf en passen zich aan indien nodig, waardoor het aantal manuele interventies verminderde. Ondanks de groei daalden energie- en materiaalverbruik. Door een doorgedreven samenwerking met logistiek partner DSV konden inkomende transporten worden geoptimaliseerd en gereduceerd. 

Biobakkerij De Trog

Biobakkerij De Trog uit Ieper kende de laatste jaren een flinke opmars, met een jaarlijkse groei van meer dan 25 procent. In nauwe samenwerking met lokale leveranciers produceert het dagvers ambachtelijk brood van de hoogste kwaliteit voor retail, foodservice en een uitgebreid netwerk van zelfstandige bio-detailhandel. Het combineert hierbij grootschaligheid, productflexibiliteit (300 productreferenties!) en korte time to market van nieuwe producten. Open innovatie en automatisering spelen een belangrijke rol - met o.a. het gebruik van eigen intern ontwikkelde software, orderpicking met smart glasses en diverse roboticatoepassingen. Dit alles in functie van product en kwaliteit, binnen een mensgerichte productie. Kenmerkend in het human-resourcesbeleid zijn een diepgaande opleiding, flexibele inzetbaarheid in een open cultuur, waarin teamwerking en betrokkenheid centraal staan. Op vier jaar tijd werd de omzet verdrievoudigd, het aantal personeelsleden verdubbeld, het productierendement gevoelig verhoogd en de leverbetrouwbaarheid fors verbeterd, resulterend in een gemiddelde servicegraad van 99,87 procent. 

Ontex

Het in Eeklo gevestigde Ontex groeide op 40 jaar uit van matrascoverproducent tot wereldspeler in de productie van babyluiers, maandverbanden en incontinentieoplossingen. De strategie? Een R&D gericht op een unieke productmix, ondersteund door proces- en productontwikkeling. Op basis van input uit product landscaping, consumer insights en conceptlabs gaan projectteams aan de slag. In productie werd einde-lijn-automatisering geïntroduceerd, wat leidde tot polyvalente medewerkers binnen multifunctionele, zelfsturende teams. Ook Ontex gaat voor netwerking en open innovatie: het maakt deel uit van meerdere internationale samenwerkingsverbanden en industriële associaties. Succesvolle innovatie drukt zich onder meer uit in een leverbetrouwbaarheid van 98,5 procent en 20 procent minder materiaalverbruik in luiers sinds 2009, met verbetering van de kwaliteit. De laatste jaren werd al fors geïnvesteerd in processen, machines en nieuwe technologieën, en ook de komende jaren wil Ontex verder groeien en innoveren. Zo start het onder meer een nieuwe productielijn voor broekjesluiers op. 

Van Hoecke NV

Van Hoecke in Sint-Niklaas groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot producent en internationale speler. In distributie was een marktaandeel van 80 procent bereikt en diversificatie in producten drong zich op. Hiervoor keek Van Hoecke naar de klanten en hun uitdagingen, om zo de complexiteit en variatie in hun productieactiviteiten sneller en efficiënter uit te voeren. Automatisering en technologische innovatie gebeuren in functie van personeel en product. Het productieapparaat is ontworpen voor zeer kleine series en korte doorlooptijden. Digitalisering biedt voordelen binnen de fabriek en erbuiten. Zo kunnen klanten zelf orders ingeven en wijzigen, producten personaliseren. Dankzij de jongste generatie producten kon de exportactieradius gevoelig uitbreiden, wat nieuwe groeimogelijkheden biedt. De komende jaren wil de onderneming zijn productiecapaciteit verhogen met extra machines, verder automatiseren en de lay-out optimaliseren. 

Voor meer informatie en foto’s van de winnaars: Marie-France Rousseau, Communication Manager Sirris, tel. +32 498 91 94 56 – marie-france.rousseau@sirris.be